Den sociale brevkasse: Systemet jagter mig rundt

 

Hele aktiveringssystemet og dagpengeloven en jungle af love og regler, der er meget svære at gennemskue. Det hele burde skrottes og genopbygges i en ny og mere simpel form, tordner Puk Sabber. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Hele aktiveringssystemet og dagpengeloven en jungle af love og regler, der er meget svære at gennemskue. Det hele burde skrottes og genopbygges i en ny og mere simpel form, tordner Puk Sabber. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Hej Puk

Jeg er maler, men blev kørt ned på motorcykel i august 2016. Jeg kæmper stadig med en ankel, som ikke er kommet i orden.

Efter gipsen kom af, er jeg blevet jagtet fuldstændig vanvittigt af jobcenteret! Jeg har afleveret udtagelser fra fysioterapeut – den tilsidesatte jobcenteret, og intet skete! Men da så lægen kom ind over og sagde det samme som fysioterapeuten og kiropraktoren, fik jeg lidt fred.

Ved sidste møde sad der en rådgiver og fastholdelseskonsulent, som snakkede nærmest, som var de lægeuddannede: ’Du kan godt arbejde med stiv fod’, fastholdt de.

Men min læge sagde: ’Nul trapper, stilladser eller stiger, og når du er klar på et tidspunkt, så arbejder du en time om dagen.’

Men hvilken arbejdsgiver vil have en, når man kun kan arbejde en time om dagen og ingen tunge løft?

Jeg har læst, man kan få perioden på sygedagpenge forlænget. Det koster ikke noget i sidste ende, da kommunen jo får pengene tilbage af modpartens forsikring.

Hvordan undgår man at blive jagtet af systemet? Jeg kan ikke klare det mere!

Med venlig hilsen Johnnie J.

 

Kære Johnnie

Som sygemeldt kan man ikke sige sig fri af det system, der er opbygget siden kommunalreformen i 2007. Dengang lagde man ansvaret for at få ledige i arbejde over til kommunerne.

Det er jobcentrene, der har det praktiske ansvar for den ’aktive beskæftigelsesindsats’, som det hedder. Der har gennem de ti år, jobcentrene nu har eksisteret, været rullet en del reformer ud, som de har skullet forvalte.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Mange har kritiseret systemet for at bruge mere tid på at stresse folk med rådighedskrav, cv-kurser, samtaler og aktivering – frem for at hjælpe dem i arbejde. Mange har, som dig, følt sig jagtet i et system, der har haft stor politisk fokus på at bringe ledige og sygemeldte hurtigst muligt tilbage på arbejdsmarkedet – altså ikke flere egne valg af fremtidig karriere og flere år på dagpenge.

Der har været så mange reformer på beskæftigelsesområdet, at landets jobcentre ikke selv har kunnet finde rundt i de regler og love, der er blevet lavet. Det er gået ud over borgerne – dertil er hele aktiveringssystemet og dagpengeloven en jungle af love og regler, der er meget svære at gennemskue. Det hele burde skrottes og genopbygges i en ny og mere simpel form!

Som sygemeldt har du ifølge den seneste dagpengereform en række muligheder for at blive forlænget. Det er min fornemmelse, at man fra kommune til kommune og fra sagsbehandler til sagsbehandler får afgørelser, der er ret forskellige. Nu ved jeg ikke nok om din sag, men jeg vil linke til loven, der beskriver de muligheder, der er for at få forlænget dine sygedagpenge.

Jeg håber for alt i verden, at du bliver rask og kommer tilbage i arbejde – alternativt må du blive indstillet til en afklaring af din arbejdsevne med henblik på ansøgning af revalidering eller fleksjob og dertil få forlænget dine sygedagpenge.

Med venlig hilsen Puk

Staten overlod det fulde ansvar for dagpengemodtagere til jobcentrene i 2009.

Enstrenget beskæftigelsesindsats, hvor alle slags ledige samles på de kommunale jobcentre, er et system, der er udsprunget af kommunalreformen, som her i januar 2017 har tiårs jubilæum.

94 jobcentre er der i hele Danmark.

Læs loven her.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere