Den sociale brevkasse: Udstødt og isoleret efter mange år på kontanthjælp

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det er dette billede, der pryder toppen af Næstehjælpernes Facebook-side. Foto: Michala von Bornemann
Det er dette billede, der pryder toppen af Næstehjælpernes Facebook-side. Foto: Michala von Bornemann

Hej Puk

Jeg er en enlig mand i 40’erne. Jeg lever et ret ensomt liv. Jeg har været i systemet en del år. Som syg borger er jeg, desværre som mange andre, ikke blevet afklaret og er derfor endt på kontanthjælp i flere år, selv om jeg er for syg til at arbejde.

De fleste af mine venner er røget fra, og mit netværk er derfor blevet mere og mere indskrænket. Jeg har desværre også mistet kontakten til flere familiemedlemmer, da mange har den opfattelse, at jeg bare må tage mig sammen og finde et arbejde. Jeg føler selv, at de mistænkeliggør, om jeg overhovedet er syg. Derfor har jeg kunne mærke, at de gennem årene har taget mere og mere afstand til mig.

Før jeg blev syg, var jeg et meget socialt menneske, der altid var åben og glad for andre mennesker. I dag er jeg endt med at være et menneske, der har svært ved bare at komme ud ad en dør og ned at handle, da jeg føler, at folk dømmer mig – at de nærmest kan se på mig, at jeg er en taber på kontanthjælp.

Jeg skammer mig og ender derfor med at isolere mig i min lille lejlighed, hvor jeg ofte bedriver tiden på internettet eller ser tv. Jeg føler, jeg har mistet mit liv og mig selv – og mit håb om nogen sinde at komme tilbage i arbejde er blevet så lille, at jeg faktisk har opgivet tanken.

Jeg vil gerne spørge dig, om du kender nogen steder, hvor man kan henvende sig og på en eller anden måde finde et fællesskab, der ikke dømmer mig – og hvor det ikke er en almindelig herbergs varmestue/værested, for jeg må indrømme, at jeg ikke kan se mig selv der – ikke for at være for fin på den, men jeg føler mig bare ikke tilpas i de omgivelser.

Jeg søger nok mere en form for fællesskab, hvor jeg kan få muligheden for at komme ud iblandt andre mennesker, der ikke ser skævt til mig. Jeg håber, du kender et sted eller har en idé.

De bedste hilsner den udstødte

 

Kære dig

Du beskriver det så fint, at blive udstødt, når man ikke længere, grundet sygdom, kan bidrage aktivt i klassisk forstand på arbejdsmarkedet.

Det kan generelt være rigtig svært at forstå, at nogle ikke længere kan arbejde som før, især hvis det er et usynligt handicap, man pådrager sig. Og hvis man ikke har et ekstremt stærkt netværk, oplever de fleste det samme som dig – at både venner og familie langsomt falder fra, når der er gået en del år.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Jeg har faktisk en idé til, hvor du kan søge et fællesskab, hvor der både er mennesker i arbejde og mennesker på overførsel, der laver ting sammen.

For et lille års tid siden opstod der en bevægelse ved navn Næstehjælperne, der er en aktiv bevægelse imod de reformer, som regeringen har indført på det sociale område.

Det er blevet til en landsdækkende bevægelse, og der findes en form for lokale grupper i mange byer landet over.

Næstehjælperne har et caféarrangementer, hvor man mødes, og hvor der ofte er politiske oplæg og madafhentning.

De laver en del politiske manifestationer, hvor de for eksempel har skabt dukker i papmache med budskaber på.

Lige nu er de vist i gang med en ’bamseaktion’ på landets jobcentre, som man kan melde sig til.

De hjælper også i forhold til andre, der har det økonomisk svært. Det er mit indtryk, at mange i din situation er blevet aktive i Næstehjælperne, hvor de har påtaget sig opgaver og har involveret sig socialt. Det har givet dem livsmod og kampgejsten tilbage – netop at blive en del af et større fællesskab, der kæmper for noget, der giver mening.

Det er en fantastik måde at mobilisere sig på, når folk i arbejde og arbejdsløse sammen skaber et sammenhold. Jeg er sikker på, at du her vil finde styrke og ligesindede.

Du kan gå til deres Facebook-side her, hvor du kan finde alle de relevante oplysninger om bevægelsen. Held og lykke til dig.

De bedste hilsner fra Puk

Noter

Over 17.200 medlemmer har Næstehjælperne på Facebook.

Kontanthjælp er en offentlig ydelse til personer, der ikke er i stand til at forsørge sig selv eller deres familie. Indtægter og formue bliver trukket fra i kontanthjælpen.

11.143 kr. pr. måned før skat får man som enlig på kontanthjælp.