Denne mand er et billede på et splittet USA

Donald Trumps kritik af amerikanske atleter, der nægter at rejse sig for nationalsangen, fik endnu flere til at protestere. Men en mands handling har splittet hele nationen

Denne mand er blevet et symbol på splittelsen i USA, efter Donald Trump blandede sig i sidste uge (Foto: AP)
Denne mand er blevet et symbol på splittelsen i USA, efter Donald Trump blandede sig i sidste uge (Foto: AP)

Den amerikanske football-liga NFL er normalt lige med brutale tackling, spektakulære touchdowns og atletiske udfoldelser i verdensklasse.

Men søndag var det en hel anden historie, der stjal showet i 'Guds eget land' USA.

Ifølge nyhedsbureauet Associated Press valgte omkring 200 NFL-spillere at knæle under nationalsangen forud for deres kampe i stedet for at rejse sig.

Det sker i kølvandet på Donald Trumps kritik af NFL-spilleren Colin Kaepernick, der ved flere lejligheder tidligere har vist sin utilfredshed med sortes rettigheder i USA.

- Ville I ikke elske at se, hvis en af ejerne af en NFL-klub, når en af hans spillere udviser manglende respekt for det amerikanske flag, gik ud og sagde: Få den ’son of a bitch’ af banen, ud med ham, han er fyret, lød det fredag fra Trump.

Det fik søndag en antal spillere fra stort set samtlige klubber til at knæle i protest mod den amerikanske præsidents heftige udtalelse. Men en mand har stjålet overskrifterne og splittet USA.

En mand i fokus
I Chicago tog hjemmeholdet Chicago Bears imod Pittsburgh Steelers, og udeholdets spillere havde valgt lidt usædvanligt valgt at blive i omklædningsrummet under nationalsangen i protest. Men ikke den offensive tackle Alejandro Villanueva.

Helt alene var han gået ud på banen, hvor han uden sin holdkammerater stod og holdt sig selv på hjertet. Den 29-årige spiller har en fortid i militæret, og har blandt andet været udsendt tre gange til Afghanistan.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP

Efterfølgende har adskillige amerikanske medier heriblandt CBS, ESPN, Fox News og Chicago Tribne skrevet om Alejandro Villanuevas handling, og han er efterhånden blevet et symbol på debatten, der har splittet USA.

Flere kritikere - heriblandt præsident Donald Trump - mener, at NFL-spillerens protest er en hån mod det amerikanske militær, og de mennesker, der ofre liv og lemmer for nationen.

På den anden side er de mennesker - med NFL-spilleren Colin Kaepernick i spidsen - der ønsker at sætte fokus på sortes manglende rettigheder i USA.

Alejandro Villanueva ønskede efter kampen mod Chicago Bears ikke at stille op til interview, men holdkammerat Cameron Heyward havde følgende at sige om protesten.

- Jeg ønsker ikke at gå alt for dybt ind i den, men vi støtter vores ven Al. Han følte, at han var nødt til at gøre det, og han har tidligere tjent vores land, sagde Cameron Heyward ifølge ESPN.

Også hos Super Bowl-vinderne New England Patriots valgte spillerne at protestere, men en video fra tilskuerpladserne har senere vist, hvordan publikum var utilfredse med den aktion.

Her forsøgte en lang række tilskuere at råbe 'get up'.

Ejerne støtter
På Wembley Stadium i London, hvor kampen mellem Baltimore Ravens og Jacksonville Jaguars blev spillet, valgte mange spillere at holde hinanden i armene under afspilningen af ’The Star-Spangled Banner’.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Flere klubejere støtter spillernes protest.

Jacksonville Jaguars' ejer, Shad Khan, valgte at stå arm i arm med sine spillere. Khan havde ellers doneret en million dollar til Trumps indsættelsesceremoni, rapporterer CNN.

LeBroon James er ikke stor fan af den amerikanske præsident. Foto: AP/Jeff Roberson Anden sport - 24. sep. 2017 - kl. 15:28 Superstjerne angriber Trump: Din bums!

New England Patriots' ejer, Robert Kraft, langede også ud efter Donald Trump, selv om de to ellers regnes som venner.

- Jeg er dybt skuffet over tonen i kommentarerne fra præsidenten fredag, skriver Robert Kraft, der meddeler, at han støtter spilleres ret til at demonstrere på fredfyldt vis.

Men debatten om den amerikanske nationalsang har intet med race at gøre. Det handler om at vise respekt for USA, lyder det fra præsidenten søndag.

- Modige patrioter har kæmpet og mistet livet for vores fantastiske flag - vi er nødt til at ære og respektere det, skriver Trump på Twitter.

Trods protesterne blev der også spillet football på grønsværen i USA, og den bød blandt andet på vilde dramaer i New England, Detroit og Philadelphia, hvor kampene blev afgjort i sidste sekund.

Se billeder fra de mange protester herunder:

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP
 

158 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen