Har du oplevet den lange ventetid på enten behandling eller udredning? Så er du velkommen til at skrive til vores tipindbakke 1224@eb.dk.
Det kræver ikke den skarpeste matematiker at påpege, at 54 er mere end 30.
Så stor er forskellen jo egentlig ikke.
Men i virkeligheden er forskellen på 24 en alt for stor difference for dem, der venter på at blive behandlet i Region Syddanmark.
Det er den med tanke på, at de danske regioner, der er underlagt udredningsretten, skal have udredt eller behandlet patienter inden for 30 dage. Det er et smukt ideal, men desværre er virkeligheden en anden. På landsplan oplever hver fjerde dansker nemlig ikke at blive undersøgt inden for den lovede udredningsret på 30 dage.
Region Syddanmark er topscorer på ventetidslisten af landets fem regioner, for her er det mere end hver tredje patient, der ikke undersøges til tiden.
Artiklen fortsætter under billedet ...
En topscorertitel, som Jane Kraglund, regionsdirektør i Region Syddanmark, er bevidst om, men har en lille anke imod.
- Jeg er klar over, at vi har haft betydelige udfordringer med at overholde udredningsret, i forhold til at vi har lange ventelister
- Nu vil jeg så sige – uden på nogen måde at sige, at vi ikke har mange udfordringer – at vi overgik til et nyt EPJ-system (elektronisk patientjournalsystem, red.) i foråret, så vores tal er også behæftet med fejl eller manglende registreringer.
Selvom der skal tages højde for en regnefejl af en ukendt størrelse, arbejder Region Syddanmark og sygehusene på højtryk for at finde en vej ud af den sørgelige tendens.
- Det er ikke for at bortforklare de udfordringer, vi har med vores ventetider. For dem har vi, udtaler Jane Kraglund.
- Derfor arbejder vi alt, hvad vi kan, for at nedbringe de her ventetider
- Vores strategi hviler på, at alt det, vi gør, skal få vores aktivitetsniveauet op på 100 procent, og det er vi ved at være. At vores sygehuse er ved at komme tilbage på det niveau, det var før corona.
- Men jeg tror ikke, at vi kan garantere, at vi kommer i mål med alt, for det var vi faktisk heller ikke før coronakrisen. Der skal vi meget længere ned, for vi har alt for lange ventelister
Det er dog ikke kun i Region Syddanmark, at der er lang ventetid for at komme til. Der er faktisk over 30 dages ventetid på både behandling og udredning i alle landets fem regioner i andet kvartal af 2022. Det konkluderer en nylig analyse fra Lægeforeningen, der trækker på data fra Sundhedsstyrelsen.
Jane Kraglund og Region Syddanmark har store forhåbninger og planer om at forebygge regionens lange ventetider, men regionens planer skal lægges ordentligt, for ellers kan situationen vende med et snuptag.
- Så vi er balancerede optimister på den måde, at der skal ikke særlig meget til, før tingene går den forkerte vej igen, men vi synes faktisk er, at der er meget, der går den rigtige vej, for år vi kigger på de planer, sygehusene har, så har vi faktisk en forventning om, at vi kommer ud med nogle bedre ventetider i den første halvdel af 2023.
- Vi har blandt andet afsluttet et stort udbud på ortopædkirurgi, som er det største område for os, der kan sænke vores ventetider gevaldigt på ortopædkirurgi i løbet af første eller andet kvartal i 2023 ved at gøre brug af privatsygehusene.
Landets hospitaler er over hele linjen ramt af generelle udfordringer med mangel på arbejdskraft oven på coronakrisen og den omfattende sygeplejerskestrejke. Den største faktor set på tværs af regionerne er især den manglende kapacitet, som er hovedårsagen til den forsinkede patientudredning.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
I 2019 lovede Mette Frederiksen 1000 flere sygeplejersker, men antallet er stærkt faldende, og manglen på sygeplejersker presser landets sygehuse til det yderste. Nu fortæller ledende overlæger på Aalborg Universitetshospital, at det er umuligt at overholde behandlingsgarantien