Deprimerende vejr over Danmark: Så mange er ramt

De mørke måneder er over os, og manglen på lys påvirker danskernes humør og psykiske velvære mere, end de fleste af os egentlig er bevidste om

Hvad kan man gøre, hvis man føler sig trist i vintermånederne? Ida Hageman, lektor ved Københavns Universitet, kommer med råd.

Døgnet er på denne årstid yderst nærig med dagslys, og har det lagt en dæmper på din energi, dit humør og dit overskud, er du langt fra den eneste.

Faktisk bliver en stor del af danskerne ramt af vinteren og dens få timers dagslyst.

- Vi mennesker tænker måske ikke så meget over, at vi faktisk er styret af biorytmer, og dermed er vi også meget styret af lys og mørke, lyder det fra Ida Hageman, der er læge og lektor ved Københavns Universitet og har forsket i vinterdepression.

- Lyset påvirker os meget mere, end vi måske umiddelbart skulle tro. Og nogle mennesker påvirker det simpelthen så meget, at de faktisk bliver det, man kalder vinterdeprimerede.

Bliver vi alle sammen påvirkede af mørket?

- Ja, vi bliver alle sammen påvirkede i en eller anden grad. Vi har lavet en undersøgelse, hvor vi har spurgt ud i befolkingen, hvor mange der oplever, at de bliver påvirkede i væsentlig grad, og det er op til 10 procent.

- Men der er rigtig mange, der bliver påvirkede. Også resten af befolkningen, altså fra de ti til de 100 procent. Helt klart bliver langt de fleste faktisk påvirkede, forklarer Ida Hageman.

Se også: Ny forskning: En depression forkorter dit arbejdsliv

Træt, træt og atter træt
I Danmark rammes cirka fem procent af befolkningen ifølge Netdoktor.dk af en decideret vinterdepression.

Nedtrykthed, træthed og lyst til søde sager er blandt de symptomer, man som vinterdeprimeret er plaget af.

- Det er først og fremmest vintertræthed. Det er egentlig lidt sjovt, at det hedder vinterdepression, for det mest fremtrædende symptom er faktisk den massive træthed, man oplever, lyder det fra Ida Hageman.

- Så får man også øget appetit. Det er især appetit for hurtige kalorier som hvidt brød, pasta eller chokolade.

- Og med trætheden følger også en vis tristhed, fordi man bliver irriteret på sig selv over, at man ikke rigtig kan få gjort de ting, man kan, når vi er i sommerhalvåret.

- Man trækker sig tilbage fra social kontakt og dermed også den adspredelse, man nogle gange kunne få ved at være sammen med andre, forklarer Ida Hageman.

Få de bedste råd til at bekæmpe vintertrætheden i indslaget øverst.

Efteråret anno 2019 har ikke kun været mørkt og gråt. Det har også været utroligt vådt - og vil blive ved med at være det. Få prognosen for de kommende tre uger her. Producer: Lasse Brøndal

Den i dag 39-årige topbokser måtte droppe karrieren, da hun blev ramt af en stofskifte-sygdom. Foto: Jamie Squire/Getty Images Krop og træning Anna er helt vildt træt: 156.000 danskere er i behandling for samme lidelse

Medina har i flere år arbejdet meget med sit tankemønster, så hun kan blive bedre til at fokusere på det positive. Foto: Per Lange. Danske kendte Medina afslører: Jeg havde en depression

Tips og guides Dét gør den mørke tid ved dig: Seks råd til at komme igennem vinteren

54 kommentarer
Vis kommentarer