Der er slavearbejdere i din mobil

COMPUTERCHIPS: Illegale arbejdere misbruges groft af kyniske mellemhandlere

De illegale immigranter er nemme ofre for mellemhandlere, der sælger deres arbejdskraft til velrenomerede europæiske og amerikanske firmaer, men beholder de fleste af pengene selv. Foto: Amin Kamrani/Danwatch
De illegale immigranter er nemme ofre for mellemhandlere, der sælger deres arbejdskraft til velrenomerede europæiske og amerikanske firmaer, men beholder de fleste af pengene selv. Foto: Amin Kamrani/Danwatch

Næste gang du åbner den smukt indpakkede nye mobiltelefon, tablet eller computer, kan du passende sende en venlig tanke til tusindvis af slavearbejdere. Ifølge en ny rapport fra det danske undersøgende medie og researchcenter Danwatch er mange af de computerchips, der får vores elektronik til at virke, nemlig produceret under stærkt kritisable forhold i Malaysia.

Danwatch har haft et hold i det asiatiske land og afsløret, hvordan velrenommerede europæiske og amerikanske techproducenter bliver forsynet med billig arbejdskraft fra lokale agenter. Problemet er bare, at agenterne tager sig fyrsteligt betalt af den løn, som arbejderne skulle have haft.

- Jeg var nødt til at betale dem penge i slutningen af måneden i stedet for at få penge, fortæller den 25-årige nepaleser Batsa til Danwatch.

Det skal være tydeligt for alle i en ansvarlig virksomhed, hvad målet med menneskerettigheder og gode arbejdsforhold er, mener Arla. Foto: PR/Arla Samfund Dansk gigant: Menneskerettigheder er da en god forretning


Du kan se en reportage fra Malaysia her, hvor de ringe arbejdsforhold bliver afdækket. Video: Danwatch/YouTube

Sådan blev det afsløret

Der har gennem flere år været kritik af arbejdsforholdene for illegale immigranter i Malaysia. Danwatch sendte derfor et hold til landet.

I samarbejde med lokale journalister interviewede Danwatch 12 arbejdere fra tre forskellige fabrikker, og siden har Danwatch lavet en række interviews med tidligere og nuværende arbejdere via WhatsApp.

Migrantarbejderne og en række lokale kontakter har blandt andet taget hemmelige billeder af kontrakter og andre dokumenter, der afslører, hvilke europæiske og amerikanske virksomheder, som opkøber dele fra de undersøgte fabrikker. 

Undersøgelsen er blevet til med støtte fra EU-projektet Make ICT Fair.

Trækker i lønnen
I løbet af halvandet år trak agenten JS Global hele 12.500 kroner i løn fra den unge mand. Pengene skulle angiveligt betales for, at han kunne få en arbejdstilladelse. Men som i mange andre tilfælde skete det aldrig. Og gebyret er også langt over, hvad det normalt koster at blive legaliseret i landet.

- Da jeg bad om at få mit pas retur, truede agenten med at melde mig til myndighederne, fortæller en anden ansat, den 23-årige Nurul.

- Jeg ville bare have mit pas retur og afslutte den kontrakt, jeg var på, siger hun.

- Men agenten tvang mig til at arbejde længere.

Holdet fra Danwatch fandt med hjælp fra lokale organisationer og medier nogle af mange immigranter, der udnyttes groft i elektronikindustrien. Foto: Amin Kamrani/Danwatch
Holdet fra Danwatch fandt med hjælp fra lokale organisationer og medier nogle af mange immigranter, der udnyttes groft i elektronikindustrien. Foto: Amin Kamrani/Danwatch

Samfund Livsfarlig læderproduktion: Det handler om penge

Afhængig af billige hænder
Sagerne, som Danwatch har afdækket, er ifølge tidligere rapporter slet ikke usædvanlige. I 2014 viste en undersøgelse fra den amerikanske organisation Verité, at hver tredje immigrant i landets elektronikindustri arbejdede under tvang. 94 procent af de mere end 400 personer i rapporten havde fået deres pas tilbageholdt, selvom det ifølge landets love er strengt forbudt.

- Dette land er afhængig af billig arbejdskraft. Vi er afhængige af immigranter, fortæller Charles Santiago, der er tidligere parlamentsmedlem og menneskerettighedsaktivist i Malaysia.

Chefen for Tenaganita, der kæmper for arbejdernes rettigheder, mener, at landet burde skamme sig.

- Vores land er vokset på sveden, blodet og brækkede knogler fra immigranterne, siger Joseph Paul Maliamauv ifølge Danwatch.

Her er et af dokumenterne, der viser, hvordan mellemhandlerne beholder en stor del af lønnen. Foto: Amin Kamrani/Danwatch
Her er et af dokumenterne, der viser, hvordan mellemhandlerne beholder en stor del af lønnen. Foto: Amin Kamrani/Danwatch
 

Et ræs mod bunden

Det er ikke overraskende, at kyniske mellemhandlere udnytter illegale arbejdere i Malaysia. Men det understreger blot behovet for, at der både i Danmark, men også særligt i EU sættes ind over for de virksomheder, som sælger os produkterne:

- I den bedste af alle verdener ville staterne i de lande, vi taler om – for eksempel Malaysia – jo tage ansvaret på sig, siger Sanne Borges, der er seniorrådgiver for menneskerettigheder og erhverv i Amnesty Internationals danske afdeling til Ekstra Bladet.

- Men sådan foregår det bare ofte ikke. 

Konsekvensen er, at arbejdernes rettigheder er ’endt som et ræs mod bunden’ i en række af lande og brancher. Siden 2011 har FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv ellers defineret hvad virksomheder, der importerer varer eller outsourcer deres produktion, bør gøre for at vise respekt for menneskerettighederne

- Der er i årenes løb blevet taget meget hensyn til virksomhedernes globale interesser, mens hensynet til menneskerettighederne og overholdelse af disse desværre ikke er fulgt med, lyder vurderingen fra Sanne Borges.

Amnesty og mange andre organisationer foreslår derfor, at der skabes en lovpligtig bundgrænse for ansvarlig virksomhedsadfærd. Det skal simpelthen gøres lovpligtigt for virksomheder at vise nødvendig omhu. 

- Vi har også nogle muligheder i forhold til handelspolitikken, mener Per Michael Jespersen, der er direktør i tænketanken Cevea, som i efteråret udkom med en rapport om sagen. Her lød vurderingen, at mere end 20 procent af dansk import stammer fra lande, hvor arbejderne får deres rettigheder groft krænket.

- Men det her er et EU-spørgsmål, hvor holdninger og handlinger kan blive koordineret. Og der bør en dansk regering også lægge et pres på, siger Per Michael Jespersen, der samtidig fremhæver den danske bistandspolitik som en anden ’skrue’, der kan drejes på for at forbedre forholdene.

I januar blev der netop stillet et beslutningsforslag i Folketinget om at gøre det lovpligtigt for virksomheder at vise nødvendig omhu, når de outsourcer deres produktion til andre lande som for eksempel Malaysia.

- Jeg er selvfølgelig ikke naiv og tror, at alt bliver løst, bare fordi vi får det indført herhjemme.

- Men det kan være med til at skabe en forandring i hele EU, hvor det virkeligt batter noget, siger Alternativets Rasmus Nordqvist, der er ordfører på forslaget.

- Det er jo nogle vanvittige kæder, der kører rundt i verden. Det er derfor, at vi er nødt til at få en lov, så virksomhederne tvinges til at tage et ansvar, siger han og lover at genfremsætte forslaget, der faldt på grund af valget.

De beder selv om det
Chefen for agenten JS Global erkender, at firmaet både tilbageholder pas og tager penge for at legalisere de illegale arbejdere.

- De vil gerne have, at jeg passer på deres pas, fordi de frygter at få dem stjålet, siger Jamal Mohd Sheike Moed.

- Jeg har også fortalt arbejderne, at vi tager ekstra penge. Og de sagde, at de ville betale hvad som helst for dokumenterne.

De involverede arbejdere er anonymiseret med et andet navn, da de frygter for repressalier. Men Danwatch kender deres identitet og dokumentationen i deres sager.

Malaysia burde skamme sig over den måde, immigranterne bliver udnyttet på, mener Joseph Paul Maliamauv, der er chef for organisationen Tenaganita. Foto: Amin Kamrani/Danwatch
Malaysia burde skamme sig over den måde, immigranterne bliver udnyttet på, mener Joseph Paul Maliamauv, der er chef for organisationen Tenaganita. Foto: Amin Kamrani/Danwatch
 

Arbejdsgivere: Nogle egoister

Der er ikke meget sympati at hente hos de mellemmænd, der groft udnytter fattige immigranter til at producere computerchips i Malaysia. Det er nemlig de ansattes egen skyld, at det går dem så skidt, mener chefen for PIKAP, der organiserer 150 af de agenter, som videresælger immigranternes arbejdskraft.

- De tænker kun på sig selv, siger Shardadeen Abd til Danwatch.

- Hvis du har et problem, må du finde en måde at løse det på i stedet for at klage over din arbejdsgiver og løbe væk, lyder det videre fra ham. Han anklager samtidig de underbetalte ansatte for at ligge samfundet i Malaysia til unødig last.

- Du giver myndighederne et problem, når de skal lede efter illegale arbejdere, fange dem og putte dem i detentionscentre, siger altså manden, der lever af netop denne gruppe af mennesker.

Efterbetaler løn
Samme tilgang til sagen har flere af de firmaer, der hyrer arbejdskraften fra Shardadeen Abds medlemmer imidlertid ikke. Hos tyske Possehl Group, der er blevet afsløret i at hyre slavearbejdere, har man reageret på kritikken og nu forlangt en forklaring fra agenten JS Global.

- Vi er sikre på, at ledelsen i vores afdeling i Malaysia har overholdt alle love og lokale regler, lyder det fra kommunikationschef Lutz Nehls.

- Men vi har instrueret afdelingen om, at de skal betale den løn, som tidligere ansatte stadig har til gode.

Pengene bliver betalt direkte til de ansatte og ikke til JS Global, lover Possehl.

Også ST Micro, der som Possehl er anklaget for at bruge slavearbejdere, har udbetalt skyldig løn til de ramte medarbejdere. Firmaet lover også at kulegrave problemerne og skabe bedre arbejdsforhold.

Derimod har firmaerne NXP, Texas Instrument, Diodes Inc. og Vishay trods gentagne henvendelser ikke reageret.

55 kommentarer
Vis kommentarer