Annonce:
Annonce:

Derfor bliver unge slået mere ud af arbejdsløshed

Der er stor forskel på, hvordan yngre og ældre ledige håndterer arbejdsløshed

Foto: Jesper Mortensen
Foto: Jesper Mortensen
Annonce:
Følg Samfund

Stress, skam og mindreværd.

Rigtig mange arbejdsløse oplever psykiske konsekvenser ved at være ledig - men det er værre for yngre end ældre. Det viser en meningsmåling, som Min A-kasse har lavet blandt 515 repræsentativt udvalgte danskere ramt af ledighed.

- Det kan være et hårdt slag for alle at blive ramt af ledighed, men sådan et slag er tit nemmere at håndtere, når man er kommet op i alderen og er mere sikker på, hvem man er, siger Simon Bauer, som er kommunikationschef for Min A-Kasse, som er en lille a-kasse under LO.

Læs også: 'Undskyld, at jeg er arbejdsløs'

Undgår sociale arrangementer
Undersøgelsen viser blandt andet, at mens knap hver anden af de nyuddannede ledige ofte føler sig mindreværdig på grund af arbejdsløshed, gælder det kun for hver fjerde ledige, som er i slutningen af arbejdslivet.

Annonce:

Samtidig føler hver tredje nyuddannede ledig sig 'i høj grad' mere stresset, mens det kun gælder for hver femte af de ældste ledige.

De unge ledige er også langt mere tilbøjelige til at undgå sociale arrangementer for at slippe for at blive spurgt om deres jobsituation.

Ond cirkel
Der er flere forklaringer på, at yngre bliver slået mere ud af arbejdsløshed end ældre.

Når man som nyuddannet får mange afslag, fordi man mangler erfaring, men samtidig netop dermed fratages muligheden for at få erfaring, kan den onde cirkel opleves ekstra stressende, forklarer Helle Alsted, som er psykolog med speciale i stress.

- En anden grund kan være, at unge generelt oplever et højt stressniveau på deres studier, og det går ud over selvværdet. Så det kan være, at i det øjeblik de bliver ledige, har de stress i forvejen, fordi der ikke er blevet taget hånd om det undervejs i studieperioden, fortsætter hun.

Annonce:

Hvad kan det ende med?
Ældre ansattes erfaring ruster dem også bedre til at håndtere arbejdsløshed.

Det forklarer Bo Netterstrøm, som er ekspert i stress og tidligere overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik ved Bispebjerg Hospital.

Har man mange års erfaring på arbejdsmarkedet, er man mere sikker på sig selv både faligt og personligt, og har en bedre fornemmelse af, hvad man selv kan, forklarer han.

- Når man er ung og prøver på at komme ind på arbejdsmarkedet, er man enormt usikker på, hvad det her kan ende med. Og tanken om, at man måske ikke får mulighed for at bruge den uddannelse, man har taget, kan ramme selvværdet, siger han.

Er man oppe i årene, har man derimod en større forståelse for, at perioder med ledighed er en del af arbejdslivet - måske har man endda selv prøvet at gå ledig før.

Annonce:

- Vi har jo haft krisetider nogle gange i historien, og i visse perioder har det nærmest været normalen at være arbejdsløs inden for bestemte brancher, siger Bo Netterstrøm.

Voksenlivet sat på pause
En anden årsag til, at unge bliver slået mere psykisk ud af at stå uden for arbejdsmarkedet, er, at de også på andre måder befinder sig et helt andet sted i livet.

Deres økonomiske situation er ofte mere usikker end danskere over 50, som for manges vedkommende har betalt gæld og hus af, forklarer Bo Netterstrøm.

Den usikre fremtid på arbejdsmarkedet kan også betyde, at andre dele af de unges liv bliver sat på pause - de tør måske ikke gå i gang med at få børn og købe hus, så længe jobsituationen er uafklaret.

Ældre ved, at man ikke skal tage det personligt
Det billede kan Simon Bauer fra Min A-Kasse også genkende.

Annonce:

- Hele illusionen om, hvad voksenlivet går ud på, krakellerer pludselig. De unge oplever, at livet bliver sat på 'stand by', og de må afvente det med at blive rigtig voksen. Har man været på arbejdsmarkedet i mange år, ved man, at der er opgangstider og nedgangstider, og at man ikke skal tage det personligt, hvis man ikke finder et job hurtigt, siger han.

Læs også: Anna har læst i seks år: Kan ikke se sig selv bag kassen i Netto

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: