Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
I skrivende stund er 195 personer indlagt på landets sygehuse - størstedelen af dem er færdigvaccineret. Men det er forventeligt, mener ekspert.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Tal fra Statens Serum Institut viser, at størstedelen af indlagte med corona er færdigvaccinerede. Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Mister effektivitet Ifølge senest opgjorte tal fra Statens Serum Institut har 125 af de indlagte fået to stik af en coronavaccine.
Der er to hovedårsager til, at de nu er indlagt, forklarer Lars Østergaard, som er professor ved Aarhus Universitet og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital:
Annonce:
- Den ene er, at man af en eller anden grund ikke har kunnet reagere på vaccinen. Det kan være, hvis man får noget medicin, som gør, at immunsystemet ikke fungerer så godt mod vaccinen.
- Den anden er, at vaccinens effekt daler gradvist, jo længere tid der går. Blandt de ældre personer, som fik vaccinen for ti måneder siden, er der nogle, som er ved at have antistoffer i en grad, at det ikke er nok til at holde virus fra kroppen. Derfor har man også valgt at tilbyde folk over 65 år et tredje stik.
FAKTA: Nu har 244.665 borgere fået det tredje vaccinestik
75,1 procent af befolkningen er nu færdigvaccineret med to vaccinestik.
Desuden har 4,2 procent af befolkningen fået et tredje vaccinestik som en booster af effekten fra de første stik.
Læs her, hvordan det går med vaccinationen af de forskellige grupper:
* Første revaccination:
Udvalgte grupper tilbydes tredje stik. Det er blandt andre plejehjemsbeboere, borgere med særlig nedsat immunforsvar og borgere, der er 85 år eller derover.
Sundhedsstyrelsen har meddelt, at man også giver tredje stik til færdigvaccinerede over 65 år, seks måneder og 14 dage efter at de har fået anden vaccination.
Samlet set har 244.665 borgere fået et tredje vaccinestik i forbindelse med revaccination. Det svarer til 4,2 procent af befolkningen.
* Gruppe 1-9:
I vaccinegrupperne 1-9 indgår blandt andre borgere over 65 år, sundhedspersonale, særligt udsatte og deres pårørende.
I denne gruppe har 1.563.698 fået første stik med en vaccine. Det svarer til 96,8 procent af målgruppen. 1.557.322 - svarende til 96,5 procent af målgruppen - er færdigvaccinerede.
* Gruppe 10A: Borgere i alderen 60-64 år:
Påbegyndt: 265.397 personer (93,9 procent).
Færdigvaccinerede: 264.338 (93,5 procent).
* 10B: Borgere i alderen 55-59 år:
Påbegyndt: 321.608 (92,5).
Færdigvaccinerede: 319.907 (92,0).
* 10C: Borgere i alderen 50-54 år:
Påbegyndt: 309.139 (91,0).
Færdigvaccinerede: 306.894 (90,4).
* 10D1: Borgere i alderen 16-19 år samt 45-49 år:
Påbegyndt: 232.174 (87,3).
Færdigvaccinerede: 227.062 (86,0).
* 10D2: Borgere i alderen 20-24 år samt 40-44 år:
Påbegyndt: 301.201 (81,4).
Færdigvaccinerede: 298.196 (79,4).
* 10D3: Borgere i alderen 25-29 år samt 35-39 år:
Påbegyndt: 275.843 (76,3).
Færdigvaccinerede: 266.800 (73,9).
* 10D4: Borgere i alderen 30-34 år:
Påbegyndt: 258.700 (74,3).
Færdigvaccinerede: 254.782 (71,6).
* Gruppe 11: Borgere i alderen 12-15 år:
Påbegyndt: 274.586 (65,2).
Færdigvaccinerede: 264.451 (61,7).
Opgørelsen medregner kun de vaccinerede borgere, som stadig er i live og har bopæl i Danmark.
Statens Serum Institut (SSI) opgør antallet af vaccinerede i forhold til befolkningen og ikke antallet af personer, der skal vaccineres.
Det gør SSI, fordi instituttet ønsker at vurdere, hvor tæt Danmark er på flokimmunitet.
Bemærk, at antallet af personer, der har fået første stik, også omfatter dem, der har færdiggjort vaccinationen. De, der har fået vaccinen fra Johnson & Johnson, som kun kræver ét stik, er også med i begge tal.
SSI gør opmærksom på, at der kan være en forsinkelse i registreringen af de givne vacciner.
Kilder: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.
Mildere forløb Lars Østergaard peger dog på, at selvom man ved et hurtigt øjekast kan se ligheder på smitte- og indlæggelsestal fra samme periode sidste år, hvor ingen var vaccineret, er der en væsentlig forskel:
- Det er sådan, at man ikke har antistoffer nok i kroppen til at undgå at blive smittet, men mængden af antistoffer vil i mange tilfælde være nok til, at man ikke kommer på intensiv-afdeling eller i respirator, når man er vaccineret.
Annonce:
- Derfor er der en tendens til, at der er færre, som kommer på intensiv-afdelingen, og at coronapatienterne ligger kortere tid på hospitalet, siger overlægen til Ekstra Bladet.
Forventet Han mener ikke, at de stigende indlæggelsestal kommer som et stort chok.
- Det er ikke overraskende for mig. Vi har hele tiden vidst, at vaccinerne - de mest effektive af dem - kun var 95 procent effektive. Og effektiviteten er dalet med delta-varianten. Vi kan jo prise os lykkelige for, at AstraZeneca- og Johnson-vaccinerne blev fravalgt, fordi Johnson eksempelvis kun har en beskyttelsesgrad mod delta på otte procent.
- Havde vi også brugt dem, havde vores situation nok set endnu værre ud, som det gør i Storbritannien, hvor man brugte AstraZeneca.
I Danmark har kun Pfizer/Biontechs og Modernas vaccine indgået i vaccinationsprogrammet.
Afslutningsvist lyder det fra Lars Østergaard, at det nok kun er et spørgsmål om tid, før en yngre gruppe også bliver tilbudt tredje stik af en af de to coronavacciner.