Derfor er årets badevand helt perfekt

...hvis altså man ikke går op i temperaturen

Badestranden Hestehoved ved Nakskov. Foto: per Rasmussen.
Badestranden Hestehoved ved Nakskov. Foto: per Rasmussen.

Efter et 2014 med masser af sol og høje temperaturer i juli måned, er det nok de færreste, der indtil videre vil tænke tilbage på sommeren 2015 som nogen særlig 'sommerlig' sommer.

Efter lang tids svingende vejr, er varmen dog så småt vendt tilbage til landet, og det kan måske give anledning til langt om længe at hive bikinien eller badebukserne frem for at drage på stranden.

For selvom badevandstemperaturen godt nok ligger langt fra det, man kan dyppe tæerne i i Middelhavet, så har den kølige sommer sørget for, at der ikke er nogen umiddelbar helbredsrisiko ved at hoppe i bølgerne.

- Mængden af alger er afhængig af temperatur, vind, lys og næringsstoffer. Og det er klart, at når vi har en køligere sommer, så er der én ting mindre, der kan give alger, siger Katrine Rafn, der er kontorchef i Klimatilpasning, vandsektor og grundvand hos Naturstyrelsen, til Ekstra Bladet.

- Når vi har en køligere sommer, giver det generelt færre alger, siger hun.

Nu kan du endelig få luftet bikinien. (Polhus) Samfund - 3. aug. 2015 - kl. 07:15 Endelig! Nu kommer sommeren

Det er op til den enkelte kommune at registrere og informere om, hvorvidt der er alger ved badestrandene.

Stadig risiko for alger
I forbindelse med længere perioder med varmt vejr, er der ofte strandområder, der bliver uegnede til badning på grund af alger, men det har vi altså foreløbig været forskånet for i år i større mængder.

Men selvom vi er gået fri for algerne foreløbig, er der dog ingen grund til nødvendigvis at udskyde strandturen yderligere, når chancen byder sig.

- Algerne kan godt komme i august. Hvis de rette forhold er til stede med høje temperaturer, lidt vind, meget lys og mange næringsstoffer, så blomstrer de op, siger Katrine Rafn.

Hvis det alligevel skulle vise sig at blive algesæson på et tidspunkt i år, er der nogle steder, der er mere udsatte end andre.

- Generelt kan man sige, at der, hvor der er god udskiftning i vandet, er der mindre risiko for alger. Så i stillestående vand som f.eks. søer er der, hvor man skal være mest opmærksom. Som en tommelfingerregel som badegæst kan man sige, at hvis man står i vandet med vand til knæene, og man ikke kan se sine tæer, så skal man lade være med at bade, siger hun.

Advarsler sendes ud
Netop fordi mængden af alger kan skifte fra sted til sted, er det vigtigt at man også orienterer sig på forhånd, inden man tager sig en dukkert.

- Det er rigtig vigtigt som borger, at man holder øje med om kommunen fraråder badning på grund af alger, siger Katrine Rafn.

Ud over advarsler på kommunens hjemmeside, skal kommunen også skilte på stranden om alger, mens Friluftrådets blå flag også skal tages ned, hvis kommunen advarer, at algeforekomsten er potentielt sundhedsskadelig.

Alger findes i mange forskellige farver, men det er især de blå-grønne alger, der i større mængder kan være giftige for mennesker. Særligt når der er skum på algerne i vandet, er de giftige.

Koldt - men bade-egnet
Et hurtigt kig på badevandstemperaturerne landet over viser, at temperaturen på vandet de fleste steder ligger et sted mellem 17 og 19 grader med enkelte udsving til henholdsvis 15 og 20 grader.

Et af de steder, hvor der traditionelt bliver målt højere vandtemperaturer, er ved Hestehovedet ved Nakskov, hvor der ifølge TV2 er blevet målt 19 grader.

Her var der ved Ekstra Bladets besøg mandag da også flere mennesker på stranden.

En af dem er Brian Guldbæk, der var på stranden med sine to sønner Sune på 12 år og Jeppe på seks år. De tog gladeligt på stranden på trods af, at vandtemperaturen ikke just lugter af Sydeuropa.

Algefrit badevand på 18-19 grader var nok for Brian, Jeppe og Sune. (Foto: Per Rasmussen)
Algefrit badevand på 18-19 grader var nok for Brian, Jeppe og Sune. (Foto: Per Rasmussen)
 

- Jeg tror, vi er svineheldige, at vi har ferie sammen i denne uge, og så bliver det godt vejr. Det er bare fantastisk, siger Brian Guldbæk til Ekstra Bladets udsendte fotograf.

Ud over at følge algesituationen på din kommunes hjemmeside, kan du kan følge det lokale strandvejr på DMI's hjemmeside.

24 kommentarer
Vis kommentarer