Derfor er giraffen ved at uddø

Der er et kraftigt tilbagefald i antallet af giraffer i Afrika, uden nogen har bemærket det

Giraffen kan være i fare for at uddø. (Foto: AP)
Giraffen kan være i fare for at uddø. (Foto: AP)

Risikoen for, at vores kommende generationer ikke får mulighed for at se en giraf i levende live er stor. Passer vi ikke på girafferne, kan det hurtigt blive en realitet.

På bare 15 år er bestanden af giraffer faldet fra 140.000 til 80.000 og er nu i stor fare for at uddø. Det skyldes, at giraffernes levested er begrænset:

- Problemet er, at der er færre og færre steder, hvor girafferne kan være. Det har delt girafferne op i en masse små fragmenter uden forbindelse til hinanden, siger videnskabelig direktør i Zoologiske Have, Bengt Holst  til Ekstra Bladet.

Når man indsnævrer giraffernes levesteder til fordel for landbrugsområder og andre områder med meget infrastruktur, vil det, ifølge Bengt Holst, samtidig betyde færre træer og dermed også mindre føde til de langhalsede pattedyr.

Samtidig vil den manglende forbindelse blandt de forskellige udbredelsesområder betyde, at girafferne ikke har mulighed for at blive blandet sammen flokkene imellem, og det er med til at sætte dem i fare:

- Det vil skabe indavlsproblemer. Det betyder lavere overlevelse og masser af sygdomme - og så uddør de langsomt, siger Bengt Holst.

Krybskytteri
Men de begrænsede levesteder og manglende forbindelse fragmenterne imellem er ikke det eneste, der sætter savannedyrets overlevelse i fare, for ifølge Bengt Holst er krybskytteri omkring girafferne nærmest blevet en turistattraktion, og det er der to årsager til:

- Dels for at få kødet til at spise, men også for at få skindet som et trofæ, siger han.

Forskningsprojekt i gang
Giraffernes fare for at uddø har udløst girafalarm. Det har fået Zoologisk Have i København til at lave et samarbejde med Københavns Universitet om et langtidsstudie af girafbestanden. Forskningsprojektet har til formål at klarlægge dynamikken af girafbestanden, så man kan få flokkene til at få forbindelse til hinanden:

- Det er vigtigt, vi ved noget mere om deres sociale struktur, som kan have stor betydning for forvaltningen af girafferne og flokkene. Forvaltningen skal gerne føre til, at der kan komme effektiv yngel, siger Torben Dabelsteen, professor i dyrevelfærd på Biologisk Institut på Københavns Universitet, til Ekstra Bladet.

Studiet af girafbestandens kraftige fald sker i Pilanesberg National Park i Sydafrika, hvor 180 giraffer er identificeret med et mønster på halsen, som kan identificere de enkelte giraffer. Senere skal dyrenes slægtskab bestemmes ved at lave DNA-undersøgelser, som skal vise, hvordan floksammensætningen kommer til at ændre sig over tid. 

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere