Derfor er orkanen Patricia den kraftigste nogensinde

Patricias enorme kraft skaber frygt i Mexico, inden den sent fredag aften rammer land. Varmt vand og de rigtige vindforhold er årsagen til, at det bliver den kraftigste orkan nogensinde

Her rammer Patricia Mexico. (Viaeo: AP)

Befinder du dig i området i Mexico, som er truet af orkanen? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst).

Mexico holder vejret med udsigten til, at den kraftigste orkan målt på den vestlige halvkugle er lige nu på vej mod Mexico

Med vindstød på op til 325 kilometer i timen forventes det, at orkanen vil sprede død og ødelæggelse, når den går i land i Mexico sent i aften dansk tid.

Men hvorfor er lige Patricia så voldsom?

Ifølge DMI's meteorolog, Hans Wanner, er det varmt vand og de rigtige vindforhold er årsagen.

- Det er de varme havtemperaturer, der gør området sårbart over for stærke orkaner. Det skaber en høj luftfugtighed lige over havoverfladen, som producerer energien i orkanerne, siger Hans Wanner til Ekstra Bladet.

 

Mystik
Ifølge den amerikanske meteorolog Dennis Feltgen fra Miami National Hurricane Center er netop disse forhold også den perfekte cocktail.

- Det er det perfekte miljø for orkanens massive optrapning, siger Dennis Feltgen til LA Times.
Men selv om forholdene er perfekte, så er meteorologerne ikke sikre på, hvorfor det netop er denne gang, at vulkanens kraft er så massiv.

- Vi har haft situationer, hvor det har været lige så varm og vindforholdene har været lige så optimale, men hvor vi ikke fik en rekordsættende orkan, siger Dennis Feltgen.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

USA's nationale orkan-center betegner orkanen som 'ekstrem farlig', og det kan få 'katastrofale følger', når den går i land. Mexicanske myndigheder oplyser, at orkanen Patricia vil være stærk nok til at løfte biler, ødelægge boliger og trække personer med sig, som ikke er sikkerhed.

Ikke i Danmark
Selv om vi også har orkaner i Danmark, så får vi aldrig, noget der minder om Mexicanske tilstande.

For en gangs skyld er det godt, at det er såkaldt i vores lille land.

- Havtemepraturen i Nordsøen er slet ikke så høj som i Atlanten, det vil sige, at  man kan slet ikke udvikle den type lavtryk.

- Det kræver en havtemperatur på omkring 27 grader at udvikle den form for orkaner, så det kan simpelthen ikke lade sig gøre. så det er vores placering langt væk fra ækvator, der redder os, siger Hans Wanner.

 

Ifølge LA Times er adskillige kommuner nu erklæret i undtagelsestilstand i staterne Colima, Nayarit og Jalisco. I alt bor der 400.000 mennesker i de udsatte områder.

Der vil under og efter orkanens hærgen være risiko for pludselige oversvømmelser, styrtregn og mudderskred. Det forventes dog, at Patricia vil aftage kraftigt, når hun møder de mexicanske bjerge, som er placeret lige bag landets vestkyst.

0 kommentarer
Vis kommentarer