Derfor er teenageres humør som en tikkende bombe

Teenageres humørsvingninger skyldes blandt andet mødet med de mange nye hormoner, afslører ny bog

Teenageres humør kan være som en tikkende bombe.
Teenageres humør kan være som en tikkende bombe.

De smækker med dørene, ruller med øjnene, glemmer alle deres ting og råber af forældrenw. Teenagere og deres humørsvingninger kan være en stor udfordring, men nu forklarer en ny britisk bog, hvorfor deres humør kan være ligesom en tikkende bombe.

En væsentlig årsag er naturligvis kønshormoner som testosteron, østrogen og progesteron. Vi fødes med disse hormoner, men de ligger i dvale i kroppen, indtil teenagealderen begynder, og hormonerne er med til at sparke puberteten i gang.

- Det er første gang, at teenagehjernen 'ser' disse hormoner, og disse kønshormoner er især aktive i det limbiske system, som er den følelsesmæssige del af hjernen, siger Dr Frances E. Jensen, der er neurolog og forfatteren bag den nye bog 'The Teenage Brain'.

Påvirkningen af hormonerne sker ifølge Jensen, inden hjernens frontallapper er færdigudviklet og dermed i stand til at kontrollere impulser, som den voksne hjerne kan. Det skriver Daily Mail.

Louis Leidecker og Sofie Liljedahl får lov til at sove lidt længere på Egå Ungdoms-Højskole. (Foto: Mikkel Kjerri) Sundhed Her får teenagerne lov til at sove længe

En, der har gode erfaringer med teenagere, er Bubber, som har børnene Sofia på 24, Oscar på 22 og Laura på 20 år, hvoraf den sidste altså lige er kommet ud af teenagetiden. Han mener ikke, at der er noget mærkeligt i teenagernes omskiftelige humør:

- De går fra barn til voksen og fra at have ingen bestemmelse til at få mere og mere. Det er en lang forvirring, og der sker så mange ting i kroppen. Noget kan de selv føle, og andet er de ikke i balance med. Det er som én stor justering, siger han til Ekstra Bladet.

Noget, der også kendetegner teenagetiden er en tendens til at ville være oppe hele natten og sove til langt ud på dagen. Dette fænomen har Dr Frances E. Jensen også en forklaring på. Det skyldes nemlig stoffet melatonin, der sender signaler til vores kroppe, når det er tid til at sove.

Hos teenagere udløses dette stof først to timer senere på aftenen end hos voksne. Det betyder, at når det er morgen, og skolen kalder, rumsterer melatonin stadig rundt i deres kroppe og gør det svært at vågne.

En times søvnunderskud kan øge appetiten. FOTO: Polfoto/Pernille Westh. Samfund En times søvnunderskud gør dig fed

Noget, de fleste også kan genkende fra teenagetiden er trangen til at være oprørske, som til tider kan medføre, at man gør dumme ting. Ifølge Dr Jensen er forklaringen på denne opførsel, at teenagere forsøger at etablere deres uafhængighed fra forældrene.

Derudover er hjernens frontallap, der styrer problemløsning, endnu ikke færdigudviklet. Det betyder, at teenagerne har svært ved at tænke fremadrettet og forstå konsekvenserne af deres handlinger. At frontallappen endnu ikke er færdigudviklet er også årsagen til, at teenagere har svært ved at modstå fristelser.

Heldigvis for Bubber har hans tre børns opførsel ikke givet ham grå hår i løbet af deres teenagetid:

- Det har næsten været helt underligt, men der har ikke været de store oprør. Faktisk var det først, da Sofia ikke længere var teenagere, at hun begyndte at skeje ud.

Sex & samliv Sådan kommer du over din teen-forelskelse

De endnu ikke færdigudviklede frontallapper er også skyld i, at teenagere kan have tendens til at være glemsomme. De mere komplekse dele af hjernen, deriblandt frontallapperne, som blandt andet er med til at styre hukommelsen, er først færdigudviklede, når man er et godt stykke oppe i 20'erne.

Sidst men ikke mindst har Dr Jensen en forklaring på, hvorfor teenagedrenge- og piger er så forskellige. Årsagen er, at to regioner af hjernen kobler sig sammen hos piger 18 måneder tidligere end hos drenge. Det giver pigerne verbale fordele samt fordele i forbindelse med at læse og skrive.

Den stærkere forbindelse mellem de to hjernehalvdele betyder også, at piger er bedre til at skifte mellem opgaver end drenge, hvilket gør dem bedre til at organisere og for eksempel forberede sig til eksamen. Den del af hjernen, hvor følelser opstår, er også udviklet 18 måneder tidligere hos piger end drenge, hvilket betyder, at piger er bedre til at give og bede om hjælp.

Sex & samliv Teenagepige: Skal jeg knalde mere med den modne mand?

6 kommentarer
Vis kommentarer