Derfor er Tinder et gigantisk hit

DATING-TEMA: Dating-app'en Tinder er på rekordtid blevet rasende populær blandt danskerne. Den udfylder et tomrum, lyder det fra en datingekspert

(Billedecollage/GoTinder.com)
(Billedecollage/GoTinder.com)

Det er ikke noget tilfælde, at datingapp'en Tinder er blevet downloadet flere end 250.000 gange, selvom den kun lige har rundet et år på det danske marked.

App'en, der lader dig 'swipe' gennem profiler, udfylder nemlig et tomrum, mener sociolog ved Københavns Universitet og ekspert i netdating Casper Høeg Radil.

Det store datingoverblik: Sådan finder du kærligheden

- Der har længe været et tomrum mellem de traditionelle datingportaler og at gå i byen for at møde nye mennesker. Mange synes, at internetdating er et stort skridt at tage, fordi det indbefatter, at man skaber sig en identitet på nettet og engagerer sig på en meget seriøs og ambitiøs måde, siger sociologen og tilføjer:

Stor grafik: Sådan laver du den perfekte datingprofil

- Dertil kommer, at det er meget nemt at logge på, fordi man logger på med sin Facebook-profil og ikke behøver tage stilling til en masse ting. Man behøver ikke skrive en sjov kommentar, en profiltekst eller tage stilling til, om man søger en kæreste eller noget andet. Samtidig kræver Tinder ikke det samme tidsforbrug, som en almindelig datingportal, fordi man for eksempel ikke behøver at tage stilling til 100 standardbreve om dagen. Man kan nemmere selv bestemme tempoet.

Bizarre første dates: Her er læsernes vildeste datinghistorier

Kan afsøge markedet
Og så bliver man – ikke mindst – kun konfronteret med de folk, man selv har vist interesse for, forklarer han. Man skal vel at mærke swipe sig igennem en ordentlig bunke, men kun, hvis begge parter har vist interesse, opstår muligheden for at tage reel kontakt via app'ens chatfunktion.

- Nogen vil mene, at det er overfladisk, at man bedømmer folk alene på et billede – men de fleste ser fordele. For eksempel nærheden (man kan søge folk, der er i nærheden af det sted, man selv befinder sig), at det er gratis, og at man ikke behøver at tage lige så meget stilling. Dertil kommer, at mange ikke nødvendigvis ønsker at finde deres bedste match lige nu, men bare gerne vil tjekke ud, hvad der er på markedet – og det er Tinder rigtig godt til, siger Casper Høeg Radil.

Svinede mænd på datingside - så fik hun en kæreste

Dating er god træning
Nogle af de andre fordele ved Tinder – og netdating generelt – er, at man møder mennesker, som aldrig i sit liv havde forestillet sig at møde, fortæller Signe V. Bendtsen, der er sexolog og parterapeut og blandt andet har en brevkasse på ekstrabladet.dk.

- Det kan være god træning forstået på den måde, at man måske ikke finder kæresten på Tinder eller anden datingside, men man holder sig i gang og ved, hvordan man taler med det andet køn. Det kan klæde en på til at finde kærligheden.

Her er dating-bagmændene

Har også ulemper
Signe V. Bendtsen tror, at Tinder vil blive ved med at hitte, fordi det netop rammer alle målgrupper, og så er det ligetil. Men det kan til gengæld også være en dårlig ting, mener sexologen og eksemplificer:

- Du møder alle slags typer, for man har ikke lavet et filter på forhånd, hvor man sorterer en stor del fra ud fra den profil, man har. Så du risikerer at købe dig fattig i kaffe-dates, og der er større chance for fiasko, når Tinder-daten ikke har haft mulighed for at vide lidt mere om, hvem man er på forhånd.

- Det kan være hårdt at gå ud hele tiden, især hvis man ikke har lavet en datingprofil, så man ved noget om hinanden inden, og det kan ende med, at man bliver tom og træt indeni, hvis man igen og igen møder skuffelser.

Her er dating-bagmændene Mødtes på dating: Flyttede sammen efter en måned

Grovsortering er vejen frem
Derfor er det en god idé at gøre det klart, hvad man ønsker, inden man møder hinanden – en ting, der er mere udbredt på almindelige datingsider og en af ulemperne på Tinder, mener sexologen. Vil man finde kærligheden, have sex, er man spirituel, ønsker man børn og så videre – hvis det bliver gjort klart, er den anden forberedt, inden man mødes.

Så meget scorer datingkongen

- På den måde kan man spare hinanden for 'øv-følelse'. Det gode ved datingsider, modsat Tinder, at man har mulighed for at grovsortere, fordi man skriver, hvem man er, hvad man søger, og hvad man drømmer om.

Nogle datingsider såsom scor.dk er mere sexorienterede, end hvis man for eksempel går på elitedating.dk, hvor der er et adgangskrav om videregående uddannelse. Allerede ved valg af datingside målretter man, hvem man leder efter, forklarer Signe V. Bendtsen.