Derfor er Trumps mur i fare: Sylter spillereglerne

Donald Trump lover en mur mod Mexico, men den er langt fra en selvfølge, lyder det fra dansk ekspert

Her bekræfter Trump, at han vil bygge en mur ved den mexicanske grænse. Video: AP

I går gik en bombastisk og selvsikker Donald Trump på talerstolen i det amerikanske sikkerhedsministerium Homeland Security og udbasunerede, at 'vi begynder en øjeblikkelig konstruktion af en grænsemur mod Mexico'.

Samtidig underskrev han to præsidentielle dekreter, som skal styrke grænsesikkerheden og slå ned på ulovlige immigranter bosat i USA.

Sandhed med modifikationer
Men bare fordi Donald Trump lover, at han vil bygge en mur mod Mexico, er det langt fra en selvfølge, at det kommer til at ske.

Dermed er Trumps udsagn endnu en sandhed med modifikationer eller måske endda et 'alternativt faktum', som Trumps personlige rådgiver Kellyanne Conway tidligere har kaldte en løgn om antallet af tilskuere ved Trumps indsættelsesceremoni.

Det forklarer Ph.d-stipendiat ved Center for Amerikanske Studier på SDU Rasmus Sinding Søndergaard til Ekstra Bladet.

- Han har brug for at få finansiering for at føre sit tiltag ud i livet. Den finansiering skal gå igennem Kongressen først. Hvis ikke kongressen vedtager det, så kan han ikke gøre så meget, lyder det fra Rasmus Sinding Søndergaard.

Republikansk flertal
Kongressen består af to kamre - Senatet og Repræsentanternes Hus. Begge steder skal man godkende Trumps finansiering af muren, før den kan føres ud i livet.

I begge kamre har Republikanerne flertal, men det betyder ikke nødvendigvis, at de vil følge deres præsident.

- Det er langt fra alle republikanere, der blindt vil følge præsidentens forslag. Grundlæggende er der ikke den samme partidisciplin i USA, som vi har tradition for herhjemme.

- Det hænger sammen med, at magten er meget mere opdelt i USA og medlemmerne af Kongressen er på valg på andre tidspunkter end præsidenten. Dermed kan de have andre interesser og samtidig betyder deres modstand mod et lovforslag ikke et nyt præsidentvalg forklarer Rasmus Sinding Søndergaard.

Dele af grænsen mellem USA og Mexico er allerede opdelt af mur eller hegn. Foto: AP
Dele af grænsen mellem USA og Mexico er allerede opdelt af mur eller hegn. Foto: AP
 

Vil ikke eller kan ikke følge reglerne
Trump kan altså have lovet mere end han er i stand til at holde og der ligger nu et større arbejde foran den nye præsident for at overbevise sine partifæller om vigtigheden af muren, før han kan tage første spadestik.

- Det er klassisk Trump. Det lader til, at han er ligeglad med de almindelige spilleregler og tror han kan få sin vilje uden om dem. Uanset hvad, kommer han til at vente på at få pengene fra Kongressen.

Trump havde ellers lovet, at mexicanerne ville komme til at betale hver en cent for den nye mur.

Et krav mexicanerne igen og igen har afvist.

Sådan kan regningen sendes videre
Men skulle en mur blive opført, er det ikke helt urealistisk at regningen kan blive sendt videre til naboerne mod syd.

- Trump kan indirekte sende hele eller dele af regningen videre til Mexico. USA er et vigtigt eksportmarked for mexicanerne og her har han mulighed for at tjene ekstra penge. Det kan ske ved at pålægge en ekstra told på mexicanske varer, forklarer ph.d-stipendiat Rasmus Sinding Søndergaard.

USA har allerede bygget mur og hegn på en stor del af sin grænse mod syd, men ifølge Trumps plan, skal den mere end 3000 kilometer lange grænse altså være fuldstændigt hegnet af.