Derfor er vi bange for edderkopper

Vores forfædre havde bedre mulighed for at klare sig, hvis de havde en veludviklet evne til at spotte de ottebenede kryb

Er du bange for edderkopper? Så har du ifølge forskere et veludviklet overlevelsesinstinkt.
Er du bange for edderkopper? Så har du ifølge forskere et veludviklet overlevelsesinstinkt.

De kan komme i mange forskellige former og størrelser, men fælles for de fleste edderkopper er, at de sjældent hører til blandt menneskets bedste venner.

Derfor er araknofobi - frygt for edderkopper - blandt de mest almindelige fobier og mange oplever stort ubehag, hvis en af de kriblende dyr kravler forbi dem.

Nogle opfatter måske araknofobi som en grundløs frygt, men ifølge forskere er der en mere eller mindre biologisk forklaring på fobien.

Verden på vrangen - 15. jan. 2015 - kl. 16:04 Velbekomme: Mand putter fire fugleedderkopper i munden

Da de første mennesker udviklede sig i Afrika, udgjorde edderkopper nemlig en stor fare, og derfor er frygten for det ottebenede dyr blevet en del af vores DNA - frem for en irrationel frygt. Det mener en række forskere fra Columbia University i New York.

- Mennesker var i betydelig risiko for at støde på meget giftige edderkopper i vores forfædres tid. Selvom et bid fra en sort enke (edderkoppeart, red.) ikke nødvendigvis var fatalt i vores forfædres verden, kunne det efterlade én uarbejdsdygtig i dage eller uger, hvilket betød, at man havde stor risiko for at blive udsat for fare, siger Joshua New fra Columbia University ifølge The Independent.

Derfor har mennesket udviklet en evne til lynhurtigt at spotte de ottebenede dyr - det har simpelthen været en nødvendighed for vores overlevelse. Forskerne mener dermed, at araknofobi - som fire procent af verdens befolkning lider af - er udtryk for et veludviklet overlevelsesinstinkt.

Se også: Forskere prikker hul i edderkoppehjerner

I studiet fra Columbia University testede forskerne 252 menneskers evne til at spotte et billede af en edderkop blandt en række andre billeder af ting, der forbindes med frygt som for eksempel fluer og nåle.

40 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere