Derfor forsvandt august-plagen

Det dårlige danske forår- og sommervejr har været hård ved de danske hvepse og bier. Her er årsagen til, at de er blevet væk i år

Den danske sommer er altid lig med grillaftener med kolde øl, sprækkede pølser og savlfremkaldende kartoffelsalat.

Men når der er grill, kommer bierne og hvepsene også frem, og de vil gøre alt få en lille smagsprøve af din ketchup eller ostepølse.

Men hvor er de små, nærgående insekter i år?

Ekstra Bladet har talt med Lektor og kurator på Statens Naturhistoriske Museum, Lars Vilhelmsen. Hans arbejdsområde er hvepse og bier, og han mener, at det især er det dårlige vejr, der har været hård ved bierne i år.

- Det er primært vejret, der har betydet, at bierne ikke er kommet lige så meget ud i år. Specielt gedehamsen (det de fleste kender som en hveps red.) er kommet sent i gang, og de skal starte forfra hvert eneste år..

Her slanger Jackie sig i solen uden den mindste skræk for hvepse. (Privatfoto). Kendte Hvepse-skræmt Jackie tæt på bil-kollision

- De optimale forhold for dem er, hvis det er varmt. Det betyder, at deres afkom udvikler sig hurtige. Samtidig er det ikke kun gedehamsen, der har haft en skidt sommer. Det er hele insektlivet, og når gedehamsen er et rovdyr, der lever af de andre små dyr, så giver det problemer. Så grunden til, at der ikke er så mange gedehams i år er til dels manglen på varme, også at der ikke har været så meget mad, siger Lars Vilhelmsen til Ekstra Bladet.

Ifølge eksperten er det både andelen af bier og gedehamse lavere i år end sidste år og forrige år. Forskellen på en bi og en gedehams er rimelig enkel.

- Bierne er planteædere og fodrer deres laver med pollen og nektar. Det er deres hovedproteinkilde, og de er mere rolige.

Se også: Markant stigning: 122 ringede 112 på grund af hvepsestik

-  Derimod er gedehamsen et rovdyr, og deres proteinkilde er andre insekter. Gedehamsene er mere aggresive, og de kan godt lide kød. Hvis du har en bøf eller et glas saftevand stående fremme, så kan de godt finde på at komme og gnave i det. Specielt ud på sensommeren bliver de tiltrukket af søde sager, når deres bo er ved at blive brudt ned, siger Lars Vilhelmsen.

Hvepsbekæmper: Det kan mærkes
Mads Reinholdt Jensen arbejder over sommeren i Hvepseeksperten, der bekæmper de små, flyvende kryb. Og her har de også kunne mærke, at hvepsene ikke er kommet ud.

- Det har været lidt hårdt med det kolde forår, hvor temperaturen har dræbt flere af dronningerne. Vi har også kunne mærke på vores biks, at der har været færre hvepsebo end de foregående år, siger Mads Reinholdt Jensen til Ekstra Bladet.

Tidligere var hvepseeksperten Finn Rasmussen kaldt til Kirkebjerg Skoles fereiekoloni i Bregnerød for at fjerne en sværm, der har lavet bo i et hulrum i væggen (Foto: POLFOTO)
Tidligere var hvepseeksperten Finn Rasmussen kaldt til Kirkebjerg Skoles fereiekoloni i Bregnerød for at fjerne en sværm, der har lavet bo i et hulrum i væggen (Foto: POLFOTO)

Selv om de fleste hvepse er blevet væk fra de danske grillborde, så har Hvepseeksperten ikke været helt uden arbejde.

- Der har været rigeligt til, at jeg kunne holde mig beskæftiget. Det er også en mulighed, at det dårlige vejr har betydet, at folk er blevet indenfor og dermed ikke opdaget hvepseboene, siger Mads Reinholdt Jensen.

Hvepseeksperten vurderer, at hans arbejdsår kan blive en anelse længere end normalt, fordi hvepsene måske bliver lidt længere, inden de forbereder sig på vinteren.

70 kommentarer
Vis kommentarer