Derfor har styrelse åbnet for ny 'SU-finte'

Fra 1. januar er der blevet åbnet for, at studerende kan score udeboende SU, selvom de er hjemmeboende. Men det er at vende tingene på hovedet, lyder det fra SU-kontoret

Studerende kan med helt lovlige midler få udeboende SU som hjemmeboende, hvis de udnytter et nyt regelsæt fra Styrelsen for Videregående Uddannelser. (Arkivfoto: POLFOTO)
Studerende kan med helt lovlige midler få udeboende SU som hjemmeboende, hvis de udnytter et nyt regelsæt fra Styrelsen for Videregående Uddannelser. (Arkivfoto: POLFOTO)

Adskillige studerende har i disse dage måske travlt med at forsøge at ændre leje- og ejerforholdene sammen med deres forældre i sidstnævntes boliger efter nyheden om, at Styrelsen for Videregående Uddannelser har lavet en ændring af reglerne om udeboende kontra hjemmeboende SU.

Se også: Ny finte kan seksdoble SU'en - helt lovligt

Men reglerne er slet ikke lavet for at hjemmeboende studerende kan få udbetalt et højere beløb. Det er tværtimod for at hjælpe studerende, der er blevet fanget efter en regelændring, der blev lavet i sommer, fortæller Peter Nielsen, kontorchef i SU-kontoret i Styrelsen for Videregående Uddannelser til Ekstra Bladet.

Her blev definitionen for hjemmeboende nemlig ændret fra at man boede 'på forældrenes adresse' til at man bor 'på samme adresse' som forældrene. Her var der dog en dispensationsregel, så man ikke var hjemmeboende, hvis det var den studerende, der ejede boligen, og det dermed var forældrene, der boede hos den studerende.

- Der troede vi, at vi havde toppen af den problematik, der lå der. Men så viste det sig, at der er mange ældre studerende, der køber en ejendom sammen med forældrene i en slags bofællesskab, hvor man måske bor i to forskellige længer, siger han.

Hjemmeboende på over 50
Dermed var der en del studerende, der pludselig blev hjemmeboende, på trods af at de måske var gift og havde børn, men fordi de ifølge CPR-registeret boede på samme adresse som forældrene.

- Lige pludselig fik vi gjort en gruppe til hjemmeboende, som ellers var udeboende. Og vi har set eksempler på folk på over 50 år, som pludselig var hjemmeboende, forklarer Peter Nielsen.

Han fortæller desuden, at det kan dreje sig om studerende, som eksempelvis har købt førstesalen i forældrenes hus for at indrette det som selvstændig bolig, og som dermed også pludselig var hjemmeboende.

Styrelsen lavede derfor undtagelsesreglerne, som er gældende fra 1. januar, for at hjælpe de berørte studerende.

- Vi synes, vi har løst et problem for mange. Men det er jo rigtigt, at når vi har gjort det, kan man godt vende historien på hovedet og tænke på, hvordan man kan bringe sig i sådan en situation på en mere utilsigtet måde, siger Peter Nielsen.

Kan ikke forhindre udnyttelse
Han understreger da også, at man skal være opmærksom på de retslige forpligtelser, man får, hvis man pludselig står som medejer eller medlejer af den fælles bolig.

- Men vi kan jo ikke forhindre folk i at dele ud af deres bolig. Og det er da rigtigt, at man godt kan tænke sig, at folk konstruerer sig ind i en situation, der passer. Sådan vil det jo altid være, siger han.

Han afviser da heller ikke, at reglerne igen kan blive ændret, hvis mange udnytter de nye regler på utilsigtet vis.

- Digitalt ser vi jo alle de sager, hvor man bor på samme adresse som forældrene. Så derfor kender vi også de undtagelser, der er. Og hvis vi på et tidspunkt finder ud af, at der er et meget stort antal utilsigtede konstruktioner af den slags, så må vi jo overveje, om der er et grundlag for at foreslå ministeren en ændring af reglerne, som måske lukker helt eller delvist ned for nogle muligheder, siger kontorchefen.

66 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere