Derfor jævner USA ikke Nordkorea med jorden: - Tomme trusler

Amerikanerne har ikke mange militære muligheder mod Nordkorea, selvom Trump rasler med sablen. Sådan lyder analysen fra dansk forsker

Følg Samfund

De seneste måneder er forholdet mellem USA og Nordkorea gået fra at være omkring frysepunktet til minusgrader, der er klimaet i det mellemliggende Arktis værdigt.

Nordkorea har løbende testet missiler der på sigt skal udvikles til at blive interkontinentale våben med evne til at ramme mål i USA.

Som modsvar har den amerikanske armada 'Carrier Strike Group 1' anført af hangarskibet USS Carl Vinson tidligere været på vej mod den nordkoreanske kyst.

Vinson.JPG
Kina sidder med nøglen
Men selvom amerikanerne løbende har skærpet retorikken overfor Kim Jong-uns Nordkorea, er en væbnet konfrontation på den koreanske halvø ikke nært forstående.

Sådan lyder analysen fra ekspert i militærstrategi og sikkerhedspolitik i Asien ved Institut for Militærkrigshistorie ved Forsvarsakademiet, Liselotte Odgaard.

- Det er tomme trusler, når amerikanerne siger, at alle muligheder er åbne. Et angreb er usandsynligt, fordi Kina ikke kan acceptere et angreb, samtidig med at risikoen for amerikanernes allierede Sydkorea er alt for store i forbindelse med et angreb. Sydkorea vil formentlig blive ramt af et angreb med det samme, hvis Trump sender amerikanerne i krig, lyder det fra Liselotte Odgaard til Ekstra Bladet.

Nordkorea laver propaganda hvor de viser en atombombe ramme WashingtonNordkoreanerne har i en propagandavideo simuleret, hvordan en atombombe kan ramme Washington.

Trump: Vi vil håndtere det brutale regime
De seneste spekulationer om en væbnet konflikt mellem de to ærkefjender er blusset op igen efter Nordkorea for nyligt løslod den amerikanske studerende Otto Warmbiers, efter han havde siddet 17 måneder i en nordkoreansk fangelejr.

Ved løsladelsen var Otto Warmbier i koma og få dage efter at være ankommet tilbage til USA blev han erklæret død i hjemlandet.

Behandlingen af den amerikanske statsborger har endnu en gang fået bølgerne til at gå højt i USA.

Her har politikere fordømt det nordkoreanske regime, mens Donald Trump i forlængelse af episoden har lovet, at USA vil 'håndtere' det brutale regime.

- En væbnet konflikt er simpelthen ikke en option og det er derfor, de står i stampe. I stedet har amerikanerne forsøgt at lægge pres på Kina. Trump vil gerne slå en handel af med kineserne, der går ud på, at kineserne hjælper med at løse problemet med Nordkorea til gengæld for at amerikanerne laver en favorabel handelsaftale med Kina. Problemet er bare, at de kinesiske og amerikanske interesser i Nordkorea er fundamentalt forskellige.

Kina udnytter Nordkorea som buffer
Amerikanerne har længe ønske den nordkoreanske leder og hans totalitære regime på porten. Men det ønske deles ikke i Kina, hvor man ser en række fordele ved Nordkoreas styreform og beliggenhed.

Derfor fungerer Kina også som Nordkoreas primære handelspartner. Kina formodes at stå for op mod 90 procent af Nordkoreas økonomiske transaktioner og derfor har kineserne enorm indflydelse på landet.

- Kina kunne have kvalt Nordkorea økonomisk for årtier siden, men det ønsker Kina ikke. De ønsker stabilitet på den koreanske halvø samtidig med, det nordkoreanske system forbliver. Kina bruger Nordkorea som en buffer. Man ønsker ikke at USA's vestlige forsvarsalliance og styreform kommer tættere på den kinesiske grænse, forklarer Liselotte Odgaard.

Ifølge Liselotte Odgaard er ønsket blandt de fleste lande i regionen, at USA og Nordkorea kommer til et punkt, hvor de kan indgå seriøse forhandlinger om nedrustning og ophævelse af de hårde sanktioner mod det asiatiske land.

- Lige nu forsøger Nordkorea at udvikle et interkontinentalt missil, som de kan bruge i fremtidige forhandlinger med USA. Indtil Nordkorea har et sådan missil, har de ikke den store interesse i at forhandle med amerikanerne.

- Som det ser ud lige nu, sidder Kim Jong-un ret sikkert på tronen i Nordkorea, siger militærforskeren.

KRT: Nordkorea affyrede sovjet-udviklet missilRegimet har løbende affyret tunge missiler, herinblandt et sovjetisk udviklet.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time