Derfor jubler landmændene over din sved

Mens danskerne sveder i sommervejret, knokler landmændene med at få årets høst i hus. Solskinsvejret redder formentlig store dele af høsten - alligevel er landmændene ikke helt tilfredse

Høsten bliver god, men landmændene er stadig ikke tilfredse (Foto: Gregers Tycho)
Høsten bliver god, men landmændene er stadig ikke tilfredse (Foto: Gregers Tycho)

Danskerne sveder, landmændene knokler.

Men landmændenes arbejde afbrydes ikke af fællessang og sommerromancer som var det taget ud af en jubeloptimistisk Morten Korch-film.

For selvom årets høst af vinterbyg er bedre end ventet og kornhøsten også ser ud til at blive bedre end den har været de seneste år, sidder landmændene ikke tilbage og klapper i deres store, grove arbejdshænder.

I hvert fald hvis man skal tro Ivar Ravn, der er direktør for Planter & Miljø i Seges tidligere kaldet Videncentret for Landbrug.

- På trods af at det ser ud til at blive en god sæson for planteavlernes høst har landbruget som helhed det stadig svært.

Se også: Kold sommer rammer dansk vin hårdt

- Hovedparten af det danske korn bliver solgt som dyrefoder og da mælkepriserne er historisk lave og Rusland ikke længere aftager danskproduceret svinekød på grund af de politiske stridigheder, taber alt for mange landmænd penge selvom høsten bliver bedre end ventet, forklarer Ivar Ravn.

Det kunne dog have stået langt værre til.

Afblæser høstpanik
Den kolde og våde juli truede nemlig i en periode med at ødelægge store dele af høsten med stort økonomisk armod til følge for avlerne, men de seneste dages sommervejr har ændret radikalt på prognoserne for høsten, som man nu forventer giver et pænt økonomisk overskud for planteavlerne som helhed.

- Man må sige, at solen og varmen er godt timet. Det har været en lidt kold sommer, men på trods af vejret, ser det ud til at kornet har klaret sig rigtigt godt. Hvis vi kan få en periode med stabilt vejr, som vi har nu, så tror jeg, det ser godt ud i forhold til at få kornhøsten ind.

Se også: Masser af jordbær trods et koldt forår

- Der er dog nogle steder i landet, hvor voldsomme regnbyger har slået kornet ned, og der kan det blive svært at høste, men hovedsagligt ser det ud til, at det bliver en rimelig god høst.

Alligevel er direktøren for planter og miljø ikke tilfreds:

- Det er lidt bittert at se, at høsten kunne være blevet endnu bedre, hvis vi havde fået lov at gøde samme mængde som de gør i vores nabolande, lyder det.

Se også: Bank: Hver tredje landmand er på randen af konkurs

128 kommentarer
Vis kommentarer