Derfor kan stearinlys være farlige juleaften

Tændte stearinlys er usunde af flere grunde

Måske bør du overveje en ekstra gang, om du vil lade stearinlysene stå tændt, mens I nyder julemiddagen. Foto: Colourbox.
Måske bør du overveje en ekstra gang, om du vil lade stearinlysene stå tændt, mens I nyder julemiddagen. Foto: Colourbox.

Det er i mange danske familier meget almindeligt at have stearinlys tændt ved middagsbordet juleaften. De levende lys forbinder vi nemlig med hygge.

Men det kan være risikabelt at tænde stearinlys netop juleaften.

De fleste spiser sig nemlig godt mætte, når den dejlige julemad er serveret, og så kan stearinlysene spille en farlig rolle, advarer den danske ernæringsekspert, Martin Kreutzer.

- Lysene sluger ilten i rummet, så du får mindre energi, og så begynder maden at trætte din krop, siger Martin Kreutzer.

Vi har brug for ilt og energi til at fordøje maden, og derfor er der altså en risiko for, at du får forstoppelse, hvis du har spist for meget af den tunge mad, samtidig med at stearinlysene brænder, forklarer Martin Kreutzer.

Det lyder måske voldsomt, men Martin Kreutzer hævder, at det er et alvorligt problem i flere hjem.

- Åben ild skaber problemer, og det sluger energien i rummet, siger han til Ekstra Bladet.

Så hvis du vil nyde din juleaften uden at risikere at skulle et smut på hospitalet, så kan det være en god idé at lade være med at tænde stearinlysene.

Øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme
Professor Lars Gunnarsen forsker i luftkvalitet og indeklima, men han er ikke overbevist om, at Martin Kreutzer har ret i, at stearinlys sluger ilt.

Til gengæld er han enig i, at stearinlys kan være farlige.

- Immunforsvaret bliver aktiveret, når vi får os fra stearinglys, og det giver en højere risiko for, at blodkarene bliver stive og snævre ind, siger Lars Gunnarsen til Ekstra Bladet.

Og det kan have alvorlige konsekvenser.

- Det øger risikoen for at dø tidligere af hjerte-kar-sygdomme, siger Lars Gunnarsen.

Han tilføjer, at der også er en relation mellem os fra stearinlys og risikoen for at få kræft. Han understreger, at i begge tilfælde er rygning en større synder.

- Men osen fra stearinlys er altså også farlig, siger han.

Man kan med fordel vælge lys med den rigtige form. Fyrfadslys forurener eksempelvis mindre end andre typer, skriver Forbrugerrådet Tænk.

De fraråder også, at man lader være med at lade lysene stå i træk, da det skaber mere os, og så foreslår de, at man klipper vægen ned. Lars Gunnarsen mener dog ikke, at det er her, du kan gøre den store forskel.

- Lige meget hvad, så bliver stearinlysene dominerende. Det er timerne, hvor stearinlysene er tændt, som vi skal begrænse. Men det der med at sætte levende lys i vindueskarmen hver aften, det er en dårlig idé, siger Lars Gunnarsen.

8 kommentarer
Vis kommentarer