Annonce:
Annonce:

Derfor kan Trump blive tvunget til at sende missiler over Rusland

Et nordkoreansk angreb med interkontinentale missiler kan tvinge Trump til at sende modsvar over Rusland

Under sin første tale I FN kaldte Donald Trump Kim Jong Un for en 'raketmand på en selvmordsmission'. Hvis den såkaldte selvmordsmission bliver til virkelighed, kan amerikanerne blive tvunget til at svare igen ved at sende missiler ind over Rusland. Video: AP
Annonce:
Følg Samfund

Den stadig eskalerende krise mellem USA og Nordkorea kan tvinge amerikanernes øverste leder og commander in chief, Donald Trump, til at sende missiler ind over Rusland.

Sådan lyder meldingen fra general Lori Robinson, der står i spidsen for det nordamerikanske luftforsvar også kaldet NORAD, og fra forsker ved Middlebury Institute for Internationalestudier i Monterey Joshua Pollack.

Det skyldes, at et nordkoreansk missilangreb mod USA højest sandsynligt vil gå hen over den østlige del af Rusland, via Nordpolen og videre ned over USA og for at opnå den største effekt af sit missilforsvar, kan amerikanerne derfor blive tvunget til at sende missiler ind over russerne for at imødegå truslen.

Rumkrig
Ifølge forsker ved Forsvarsakademiet og major, Karsten Marrup, er det altafgørende, hvor hurtigt amerikanerne reagerer, hvis de ønsker at skyde et eventuelt nordkoreansk missil ned.

Annonce:

Interkontinentale missiler er designet, så de flyver ud af atmosfæren og ud i rummet for igen at trænge ind i jordens atmosfære kort tid før, det rammer sit mål.

Artiklen fortsætter under grafikken, der viser Nordkoreas fem længstrækkende missiler.


- Det mest ideelle tidspunkt at skyde et fjendtligt interkontinentalt missil ned, er mens det befinder sig ude i rummet. I tilfældet med Nordkorea, vil missilet formentlig befinde sig over Rusland på det tidspunkt, siger Karsten Marrup og tilføjer:

- Amerikanerne vil ikke krænke russernes territorium ved sådan en manøvre, da rummet ikke tilhører nogen, men russerne vil nok være en smule forbeholdne over, at amerikanerne skød missiler afsted hen over russisk territorium ude i rummet, siger eksperten til Ekstra Bladet.

Skulle nordkoreanerne vælge at affyre et interkontinentalt missil af sted mod USA, ville amerikanerne have omkring 30 minutter til at skyde missilet ned, før det rammer sit mål, så betænkningstiden er knap.

Annonce:

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hvad er et ballistisk missil?

Et ballistisk missil flyver efter en såkaldt ballistisk 'bue'. Det svarer til den bue, som når man normalt kaster en bold. De fleste ballistiske missiler flyver ud ad jordens atmosfære, hvor der heller ingen luftmodstand er, og dermed bruges langt mindre kraft, end hvis det som krydsermissiler blev inden for jordens atmosfære.

Det betyder dog også, at et ballistisk missil er sværere at navigere, fordi der ingen luftmodstand er i rummet. De ballistiske missiler, der har den korteste rækkevidde, forlader dog ikke atmosfæren.

Man kan inddele ballistiske missiler i tre kategorier: De kortækkende, mellemrækkende og interkontinentale ballistiske missiler.


Designet som ufarlige
Faren for at amerikanerne muligvis kan blive tvunget til at sende forsvarsmissiler ind over Rusland, har ifølge det anerkendte amerikanske forsvarsmedie 'Defense One' fået amerikanerne til lave en række sikkerhedsforanstaltninger i sit missilforsvar.

Blandt andet har amerikanerne designet dele af missilsystemet sådan, at de amerikanske forsvarsmissiler er lette at genkende for russerne og samtidig er designet på en sådan måde, de ikke udgør nogen trussel for mål på landjorden.

Alt sammen for at forebygge, at de to supermagter ikke skulle ende i et direkte militærsammenstød som følge af en nordkoreansk aggression.

- Hvis amerikanerne sender missiler over Rusland, vil det naturligvis få russernes missilforsvar til at gå i gang. Men så vil russerne naturligvis også vide, at der kommer et missil den anden vej, så de ville forvente et amerikansk modsvar, siger Karsten Marrup og tilføjer:

- Men der kan opstå diplomatiske problemer mellem de to lande på grund af de seneste måneders politiske stridigheder mellem USA og Rusland. Men det vil formentlig gå under kategorien fnidder.

Annonce:

Skulle amerikanerne ende med at skyde et missil armeret med atomvåben ned i rummet over russisk territorium, skal russerne dog ikke frygte radioaktivt nedfald.

- Det vil blive ude i rummet, siger Karsten Marrup.


I juli lykkedes det for første gang Nordkorea at sende et interkontinentalt så langt af sted, at det rent faktisk kan ramme et andet kontinent. Video: AP

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: