Derfor kommer du for sent

Folk, der ofte kommer for sent, har et indre ur som snyder med tiden

Forsinkede folk lider af et såkaldt tidsbedrag. (Foto: Colourbox)
Forsinkede folk lider af et såkaldt tidsbedrag. (Foto: Colourbox)

Verden er opdelt i to slags mennesketyper: Dem, der kommer til tiden og dem, der kommer for sent. Hører du til sidstnævnte kategori, kender du sikkert alt til de bebrejdende blikke, som møder dig, når du ankommer som den sidste til et vigtigt møde.

Men forskere har nu fundet en forklaring på, hvorfor nogle mennesker har tendens til at komme for sent. Årsagen er såkaldt tidsbedrag, som betyder, at de forsinkede folk er udstyret med et indre ur, der bruger hele 77 sekunder i minuttet. For punktlige folk skal det indre ur blot bruge 58 sekunder i minuttet. Det skriver VG.

Døjer du med tidsbedraget, kan du derfor forklare dine omgivelser med, at du ganske enkelt ikke er i stand til at beregne, hvor lang tid, noget vil tage.

Stressniveauet kan sagtens hænge sammen med, hvor langt vi har på arbejde (Foto: Joachim Adrian) Samfund Afstanden til og fra arbejde gør os stressede

Forsøg peger på, at når vi skal anslå, hvor lang tid en given handling vil tage, undervurderer vi det med 40 procent. Det vil sige, at hvis en handling tager ti minutter, har vi på forhånd vurderer den til kun at tage seks minutter.

Folk, der ofte kommer for sent, er til gengæld gode til at multitaske, fastslår forskerne. Årsagen er, at multitasking gør det mere svært at have metakognition - det vil sige evnen til at have et overordnet blik for, hvad du tænker på og gør til enhver tid. Det viste resultaterne fra et studie af 181 togførere i New York fra 2003.

Vidste du, at mange af os dufter til vores hånd, efter vi har givet et håndtryk? Samfund Overraskende: Derfor giver vi hånd, når vi møder folk

82 kommentarer
Vis kommentarer