Derfor må du ALDRIG lade glasflasken ligge i græsset

Når det er rigtig varmt, er der større chance for naturbrande. Her får du de bedste råd til at undgå det

Varm sommer er desværre også højsæson for naturbrande.

Hvis du ikke vil have, at det bogstavelig talt bliver brandvarmt, når man er ude i naturen.

Her er fem gode råd til at undgå naturbrande i hedebølgen.

Fem gode råd til at undgå naturbrande i hedebølgen

 

1

Brug indrettede pladser hvis du skal grille i naturen

Det er nok svært at komme uden om, at Danmark er en vaskeægte grillnation. Specielt i sommermånederne ifører danskerne sig både grillhandsker og forklæder for at stege kød, grøntsager og brød. Nogle vil sågar gøre det ude i naturen. Dette er dog ikke helt uden risiko, mener Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

- Der er mange, der nyder at grille ude i naturen - og det er også dejligt. Men hvis man skal gøre det, bør man ikke gøre det hvor som helst. Der er mange naturområder, hvor der er lavet pladser til både bål og grill - specielt i skoven eller ved stranden. Det fjerner næsten hele risikoen, hvis man griller inden for det område, da sandsynligheden for, at der går ild i græs eller træer i nærheden, er meget lavere - også hvis man bruger en engangsgrill, fortæller Mads Dalgaard, der lægger vægt på, at man SKAL sørge for at slukke engangsgrillen ordentligt, når man er færdig med den.

 

2

Hold øje med tør vegetation

Når en solid hedebølge rammer, kan det især mærkes ude i naturen. Specielt græs, buske, træer og andet 'vegetation' bliver knastørt. Når der er knastørt, skal der ikke meget til, før noget bliver antændt - nogle gange kan en dårlig parkering endda føre til en naturbrand.

- Der er mange ting, der kan antænde vegetationen. Derfor skal man være ekstra opmærksom under en hedebølge, hvor vegetationen er knastør. En bil, der har kørt 200 kilometer, kan risikere at antænde noget højt græs. Det oplevede vi flere gange sidste år, fortæller Mads Dalgaard.

Sidste år havde Danmark 1986 hændelser med naturbrande i perioden maj til juli - hvilket var et rekordhøjt antal. Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man holder øje med brandfareindekset, der kan ses på deres nye hjemmeside.

 

3

Vær opmærksom inden, under og efter antændelse af grill eller bål

Det kan virkelig gå stærkt, hvis en glød får forvildet sig ind i et tørt krat. Selv en hurtig tur ind for at hente en ny Tuborg Rå kan ende med en katastrofal naturbrand. Derfor har forebyggelseseksperten ET vigtigt råd - hold nu øje.

- Der skal ikke meget til, før der går ild i noget tør vegetation, så hold nu altid øje. Hvis vinden er kraftig, kan gløderne nå endnu længere, og så skal man ikke starte hverken grillen eller bålet. Når man griller, skal man være opmærksom, og når man er færdig, skal man dobbelttjekke, om gløderne er gået helt ud. Hvis man går, og en gløde får fat i et eller andet, er det vigtigt, at man kan handle hurtigt, fortæller Mads Dalgaard, der også vil sætte en stor streg under, at man IKKE skal bruge tændvæske til at starte et bål eller en grill.

 

4

Ha' altid vand i nærheden

Måske logik for burhøns, men vand er ganske effektivt til at slukke en brand. Derfor opfordrer Mads Dalgaard til altid at have noget vand i nærheden, hvis man enten griller eller har gang i et bål.

- Hvis det går galt, anbefaler vi, at man altid har enten en vandslange eller en spand med vand i nærheden. Hvis det går galt, og man ikke har noget vand ved hånden, skal man ikke holde sig fra at bruge andet væske som eksempelvis cola - det fungerer lige så godt, fortæller han.

 

5

Ingen skodder og glas i naturen

I disse klimatider, hvor vi er ekstra opmærksomme på, hvad der bliver smidt i naturen, skal man også tænke sig en ekstra gang om i forhold til brandfaren. Et cigaretskod eller en glasflaske kan nemlig være årsagen til, at naturbrande starter. Det erfarede Beredskabsstyrelsen i særdeleshed sidste år.

- Vi så rigtig mange brande opstå i grøftekanten sidste år. Det startede typisk, efter at der var blevet smidt et skod ud af vinduet på en bil. Hvis man ikke kan klare sin rygetrang, bør man have en foliebakke eller lignende i bilen, for de små skodder antænder let i det knastørre græs. Derudover skal man tænke sig om, før man smider en glasflaske. Vi har haft episoder, hvor glasflasker har fungeret som et forstørrelsesglas, og så kan det også gå stærkt, fortæller Mads Dalgaard.

7 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere