Derfor skal du holde dig fra snaps til julefrokosten

En kæmpe brandert baseret på snaps kombineret med kulde kan skabe ufatteligt farlige situationer

Ifølge læge Jerk W. Langer er det mindre farligt, hvis man holder sig til øl, når man fejrer julen med sine kolleger. (Foto: Jakob Jørgensen)
Ifølge læge Jerk W. Langer er det mindre farligt, hvis man holder sig til øl, når man fejrer julen med sine kolleger. (Foto: Jakob Jørgensen)

Det er nok de færreste, der kan sige sig fri for ikke at tænke på snaps, når snakken falder på julefrokoster. I disse uger bliver der tømt flere tusinde flasker af slagsen, når festglade danskere i fint tøj og nissehue slår sig løs på firmaets regning.

Men man skal passe på med brændevinen og andre drikke med høje procenter. Indtagelsen af de våde varer kan nemlig gøre, at folk ikke kan tage vare på sig selv.

Alkohol er gift
Ifølge læge og foredragsholder Jerk W. Langer er det den danske drikkekultur og de traditioner, der er forbundet med julefrokoster, der er synderne bag, at det går galt.

- Til julefrokoster drikker man lidt på den dumme måde, hvor man gør ligesom gymnasieelever, der drikker for at blive fulde og ikke fordi, det smager godt. Det er den danske drikkekultur, når det er værst.

- Alkohol er en gift, nærmest et narkosemiddel, jo mere man drikker, jo mere sløves hjernen og i værste fald ryger man ind i det, der hedder et blackout, hvor man dagen efter ikke kan huske, hvad der er sket.

Ifølge lægen er de massive mængder af lige præcis snaps kun med til at gøre ondt værre.

- Snaps er jo typisk noget, hvor man kigger på hinanden, og så skal man bunde. Der ligger et gruppepres i en snaps i modsætning til en øl eller et glas vin, hvor det jo  ikke forventes, at man tømmer glasset hver gang, man tager en mundfuld.

- Det er klart, at hvis man drikker shots, snaps eller lignende og stiller 12 af dem op på række og drikker dem, så går det meget, meget hurtigere, end hvis man drikker 12 øl. Og det betyder, at promillen bliver højere meget hurtigt. Så man kan godt sige, at stærke drikke er værre, fordi man får mere ind på kort tid, forklarer Jerk W. Langer.

Pas på kulden
De kolde temperaturer der automatisk følger med årstiden for julefrokoster er sammen med indtagelse af alkohol også en kombination, der kan skabe farlige situationer.

- Det, der gør det ekstra farligt i den her tid, er kulden. Når man drikker alkohol, så udvider blodkarrene sig - også dem i huden, det er derfor man bliver lidt rød og blussende. Men det betyder, at hvis man er ude, så taber kroppen mere varme, og så er man mere sårbar, siger Jerk. W. Langer og tilføjer:

- Især hvis man falder om i en park eller ikke har ret meget tøj på, når man går hjem, så taber man rigtig meget varme, og det er derfor, folk kan fryse ihjel i en ordentlig brandert.

0 kommentarer
Vis kommentarer