Derfor skal du på toilettet - efter kaffen

Kaffe stimulerer ikke kun hjernen. Den kickstarter også dine tarme

Kender du det, når du iler på toilettet efter et par slurke af den varme morgendrik? (Arkivfoto: Colourbox)
Kender du det, når du iler på toilettet efter et par slurke af den varme morgendrik? (Arkivfoto: Colourbox)

De fleste af os koffein-tilhængere drikker den herlige, brune drik for at kickstarte os selv om morgenen. Det er for længst blevet bevist, at kaffe kan netop det: Stimulere hjernen.

Se også: Disse madvarer får dig til at se yngre ud

Men kaffe kan også kickstarte noget i den anden ende.

Mange forskere har forsøgt at finde et endegyldigt at finde et svar på, hvorfor din elskede mokka også på en eller anden måde har en effekt på tarmene, men det er endnu ikke lykkedes at finde frem til det.

Se også: Ny forskning: Kaffe er sundt

Ifølge en gastroenterologisk (viden om fordøjelsessystemet, red.) undersøgelse helt tilbage fra 1990 oplever nogle individer en 'gastroenterologisk respons’  meget kort tid efter, at de har drukket kaffe. Forskernes gæt var, at drikken på en måde påvirker cellevævet omkring maven og i tyndtarmen.

Se også: Derfor hyldes Fakta-Martin på Facebook

Desuden, mente forskerne, kan det være, at kaffen fremmer frigivelsen af gastrin, som er det hormon, der produceres inde i maven, og som er ’kendt’ for at sætte sving i tyktarmen. Det sker i den del af tyktarmen, som er tættest på rektum (endetarmen, red.), og derfor mener forskerne, at den øgede hormon-aktivitet netop dér kunne være årsagen til, at kaffe for mange virker afførende.

Se også: Serie-skider har terroriseret norsk golfklub i årevis

Og selvom flere forskere gennem årene har peget på, at det må være koffeinen i kaffen, der har ansvaret for tyktarmens overarbejde i forbindelse med kaffeindtag, fandt forskerne bag denne undersøgelse ud af, at det samme faktisk sker for folk, der udelukkende drikker koffeinfri kaffe. Men hvilken ingrediens, det ellers skulle være, kunne de desværre ikke give et konkret svar på.

Mange har ironisk nok længe ment, at kaffe dehydrerer kroppen. Men en undersøgelse udgivet i Human and Dietitics i 2003, viser, at det ikke er tilfældet. Konklusionen blev i hvert fald, at et dagligt kaffeindtag på to til tre kopper ikke påvirker hvor meget kaffedrikkeren tisser.

29 kommentarer
Vis kommentarer