Derfor slukkes lyset over hele verden i aften

Lørdag aften klokken 20.30 - 21.30 slukkes lyset i hele verden, for at sætte fokus på klimaforandringerne

Sådan så det ud, da Earth Hour blev markeret i Asien, og lyset blev slukket på diverse kendte monumenter. (Video: AP)
Følg Samfund

Lørdag aften slukkes lyset i flere storbyer verden over. Det sker i forbindelse med klimakampagnen Earth Hour.

Store monumenter som Eiffeltårnet i Paris, Operahuset i Sydney og Empire State Building i USA står således hen i mørke i en time lørdag aften, det sker for at sætte fokus på klimaforandringerne.

Private og virksomheder opfordres også til at deltage i kampagnen, og slukket lyset. I Danmark sker det i klokken 20.30-21.30 i aften.

- Earth Hour handler om at give dig en stemme i forhold til den globale udfordring, som klimaet er. Den 19. marts 2016 kl. 20.30-21.30 sender millioner af mennesker verden over et samstemmig signal til verdens lande om at handle. Det vil skabe medieopmærksomhed og debat, og det vil lægge pres på vores politikere, skriver WWF, som står bag kampagnen, på deres hjemmeside.

TV: Earth Hour mørklagde storbyer verden over

I Danmark ved man endnu ikke med sikkerhed hvilke ikoniske bygninger, der deltager i arrangementet og slukket lyset, fortæller presseansvarlig Mikkel Tofte til Ekstra Bladet.

- Vi ved endnu ikke om Københavns Rådhus slukker lyset, men mig bekendt så skulle Tivoli slukke deres lys. Derudover er det mest ikoniske sted nok planetariet i København, fortæller han:

Det er tiende år, at kampagnen kører, og 178 lande er med til at slukke lyset. Mørklægningen skal være med til at sætte fokus på klimaet. I anledning af jubilæumsåret har WWF arrangeret underholdning tre steder i København, en halv time før at lyset slukkes, hvor folk kan mødes og bakke op om klimaet sammen.

- Der er artister og akrobater, som skal klatre rundt på taget og væggene af planetariet fra klokken 20.00 - 20.30. Et lignende arrangement finder sted i Odense Zoo og Aalborg Zoo, forklarer han.

Februar i år var den varmeste februar nogensinde, og det gør kampagnen mere aktuel end nogensinde før, mener Mikkel Tofte.

- Meningen er på symbolsk vis, at gøre opmærksom på, at der stadig er en kamp for klimaforandringerne, som vi er nødt til at tage alvorligt, og som politikerne er nødt til at tage alvorligt, siger han.

Det er dog ikke alle, der giver opbakning til kampagnen om at slukke lyset. Direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, mener ikke, det er et retvisende symbol at slukke lyset, skriver Fyens.dk

- Jeg har stor sympati for klimakampen, men jeg synes, Verdensnaturfonden bruger et forkert symbol, for klimakampen vinder vi med el. El skal erstatte fossile brændstoffer i vores biler og i opvarmningen af vores huse, siger han til Fyens.dk

- Vi skulle i stedet for have bedt danskerne om at lade bilen stå og spise en vegetarmiddag i stedet. Jeg er bange for, at det, der står tilbage, er, at danskerne tror, at det primære, vi skal gøre for at redde klimaet, er at slukke lyset, siger han.

Dansk Energi oplyser, at mere end halvdelen af dansk energi stammer fra vedvarende energi, og CO2-udslippet fra strømmen i Danmark er faldet til et rekordlavt niveau i 2015.

Verdensnaturfonden kender godt til kritikken af kampagnen, men understreger, at der er tale om en symbolsk handling, skriver Fyens.dk

- Sagen er den, at vi har jo aldrig sagt, at vi slukker lyset for at spare på strømmen i en time. Der skal væsentlig mere til for at redde verdens klimakrise end at slukke lyset i en time. Det er ren og skær en symbolsk handling, siger Gitte Seeberg.

Herhjemme slukker flere virksomheder lyset, og 41 kommuner deltager ved blandt andet at slukke gadebelysning eller opfordre borgere til at slukke lyset. Derudover har WWF arrangeret flere events rundt om i landet i anledning af Earth Hour.

Se billeder fra Earth Hour sidste år her. (Video: AP/Ritzau)

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+