Derfor stinker din våde hund

Ved du, hvad der får Fido til at lugte så fælt, når den er våd?

Der er både kemi og biologi involveret, når menneskets bedste ven bliver til næsens største fjende. (Arkivfoto: Lars Just/POLFOTO)
Der er både kemi og biologi involveret, når menneskets bedste ven bliver til næsens største fjende. (Arkivfoto: Lars Just/POLFOTO)

Alle hundeejere kender det. Den stikkende, mug-agtige lugt af drivvådt, knurhåret kæledyr, som heldigvis nogenlunde opvejes af fornøjelsen af at se den firbenede ven boltre sig fornøjet rundt i en vandpyt, en sø eller i havet.

Men ved du egentlig, hvad det er, der får Fido til at lugte så fælt, når den er våd?

Se også: Miro afslørede færøsk smugler: Gemte hash i rødkål

Det har Business Insider fundet frem til et svar på. Og svaret er både kemisk og biologisk.

Hundes pels er nemlig fyldt med små mikroorganismer i form af forskellige bakterier. Her sidder de og hygger sig med at producere en hel masse små organiske forbindelser. Det er basen for det, der i forbindelse med vand skaber den velkendte stank af våd hund.

Se også: Når Fido dræber

Når vand mødes med de organiske stoffer, er det med til at nedbryde mikro-ekskrementerne fra bakterierne og gærsvampene i hundens hår. Og når vandet begynder at fordampe, tager det nogle af forbindelserne med sig - og tillader, at lugten rammer din næse.

Stanken bliver ikke bedre af, at fordampelsesprocessen skaber en fugtig luft omkring din hund. Luftfugtighed er nemlig i stand til at rumme en langt større koncentration af lugt-molekyler, hvilket selvsagt forstærker odøren.

Samfund - 30. jun. 2015 - kl. 15:47 Hund død i glohed bil mens ejerne var i Ikea

Rent kemisk set er der ikke én bestemt molekyle, som giver en lugtende hund. Det er snarere en hel bunke af forskellige molekyler, med et hav af forskelligartede dufte, som arbejder sammen og resulterer i lugten af våd hund.

Undersøgelser viser, at pelsen på en våd hund, i forhold til en tør artsfælle, har større koncentrationer af blandt andre de kemiske forbindelser benzaldehyd, phenylacetaldehyd, acetaldehyd og fenol.

Se også: Efter storstilet eftersøgning: Hunden Rafiq er fundet

Forskere har haft svært ved at finde frem til, præcis hvilke af disse forbindelser, der skaber lugten – men alle, som har forsket på sagen, er enige om, at det er en blanding af de ovennævnte kemiske forbindelser, der samlet set resulterer i våd-hund-stanken.

 

15 kommentarer
Vis kommentarer