Derfor stivnede rådyr midt i rapsmarken

Stivnet rådyr er blevet undersøgt

Skoventrepenør Tommi Poulsen nærmer sig det stivnede rådyr. En undersøgelse bekræfter nu, at det var sygt. (Foto: privat)
Skoventrepenør Tommi Poulsen nærmer sig det stivnede rådyr. En undersøgelse bekræfter nu, at det var sygt. (Foto: privat)

Det var noget af et særsyn, der i oktober sidste år mødte skoventrepenør Tommi Poulsen på en rapsmark ved Silkeborg.

- Jeg får et opkald fra godsejeren, der fortæller, at der står noget råvildt ude på marken uden at bevæge sig. Hvis der er frygt i sådanne dyr, så stikker de jo af, så jeg var ikke i tvivl om, at den fejlede noget.

- Da vi kommer derud, var der et eller andet fuldstændig galt. Den reagerede slet ikke. Den stod bare med hovedet mellem benene, og først da jeg rører den, så begynder den at bevæge sig lidt. Det var, som om at den sagde, 'hvad fanden sker der?', sagde Tommi Nielsen dengang til Ekstra Bladet.

Han valgte at aflive dyret og sende det til undersøgelse på Veterinærinstituttet (DTU), så dets atypiske adfærd kunne blive undersøgt.

Se også: Mystik: Rådyr stod stivnet på mark

Den undersøgelse er nu afsluttet, og det er sandsynligvis en bakterie i hjernen, der var årsag til stivheden. Det siger Elisabeth Holm fra DTU til netnatur.dk.

- Bakterien Serratia liquefaciens findes i omgivelserne og kan også optræde hos normale dyr. Men det er langtfra altid, det giver anledning til sygdom.

 

- Når bakterien optræder i hjernen, hvad den ikke bør, tillægger vi det betydning for dyrets atypiske opførsel, forklarer Elisabeth Holm.

Hun mener, at en generel svækkelse af dyret kan have givet bakterieinfektionen særligt gunstige vilkår.

Se også: 'Jeg mødte det stivnede rådyr'

- Det eneste, som taler imod denne antagelse, er, at vores undersøgelse ikke viser tegn på, at der over en længere periode har været bakterieangreb i hjernen. Normalt vil tilstedeværelsen af bakterier i hjernen efterlade spor, der kan ses under obduktionen. Men da vi ikke undersøger hele hjernen, kun en mindre del, kan der i teorien gemme sig skadede områder, som vi ikke opdagede, da vi foretog de mikroskopiske snit til undersøgelse, siger Elisabeth Holm til netnatur.dk

Hun gætter på, at infektionen er kommet ind via en mælkekirtel, der var betændt. Herfra har bakterierne via blodbanerne bredt sig til hjernen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere