Desertør med vild udmelding: Nordkorea kan kollapse om et år

Ifølge en nordkoreansk desertør så virker de hårde sanktioner mod landet. Men den norske Nordkorea-ekspert Geir Helgesen mener, der er tale om ønsketænkning

Nordkorea er i knæ, mener en desertør. Foto: AP
Nordkorea er i knæ, mener en desertør. Foto: AP

Hvis Nordkorea fortsat rammes af hårde sanktioner, så er landet kollapset i løbet af et år.

Sådan lyder meldingen fra Ri Jong-ho, der er tidligere embedsmand i Pyongyang. Han stod i spidsen for et internationalt netværk af nordkoreanske virksomheder, der kanaliserede penge i landet.

- De sanktioner, som Det Hvide Hus har indført over for Nordkorea, er af historiske dimensioner. Aldrig før har et land fået indført så hårde sanktioner, siger han ifølge den britiske avis Independent og CNBC.

FN's sikkerhedsråd indførte i september langt strengere sanktioner mod landet. Der er sat en stopper for 90 procent af Nordkoreas importindkomster.

Foto: AP Krig & katastrofer Efter trusler om atom-angreb: Nu taler Trump og Nordkorea

- Jeg tror ikke, at Nordkorea overlever et år med disse sanktioner. Mennesker vil dø, siger desertøren ifølge medierne.

Indtil 2014 var Ri Jong-ho leder af den gruppe, der udarbejdede Nordkoreas strategi for at omgå FN-sanktionerne. Han flygtede efterfølgende med sin familie til USA, og han er nu bosat i den amerikanske stat Virginia

Ekspert: Ønsketænkning
Chef for Nordisk Institut for Asienstudier og Nordkora-ekspert Geir Helgesen mener, at Ri Jong-hos udtalelser er ønsketænkning, og at han har en agenda, når han siger, som han gør.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

- Min vurdering er, at han siger det, som USA og Sydkorea ønsker at høre. Han er ikke den første og nok ikke den sidste, der kommer til at sige den slags. Jeg vil gerne sætte en kasse øl på spil: Nordkorea kollapser ikke i løbet af det næste år, siger den danske ekspert og fortsætter:

- Hvis man er afhopper, så siger man det, ens nye værter gerne vil høre, og der er derfor et stort pres på ham.

Nordkorea har angiveligt rykket flere missiler, og det skaber stor bekymring. Foto AP Samfund Nordkorea i ny offensiv: Rykker flere missiler

Han fortæller, at udmeldingen kun forstærker USA i, at de ikke skal tage reelle forhandlinger med Nordkorea.

- Der er hele tiden snak om, at der er forhandlinger på forskellige kanaler. Men det er alt sammen på et lavere niveau, fordi man venter på, at systemet bryder sammen, siger han.

Dårligt forhold til Kina
Ifølge desertøren Ri Jong-ho så er det ikke kun sanktionerne fra FN, som er et problem. Også det dårlige forhold mellem Kina og Nordkorea presser landet.

- De har aldrig haft det værre, end de har nu, siger han ifølge medierne.

Men heller ikke det, mener den danske ekspert, vil kunne bringe Nordkorea i knæ.

Foto: AP Krig & katastrofer Trump skærper ordkrig med Nordkorea: De vil ikke være her meget længere

- De har ikke en interesse i et sammenbrud. Kina skal nok hjælpe med olie i sidste øjeblik, hvis det bliver nødvendigt. Forholdet mellem de to lande er nok lidt overdrevet i medierne, siger Geir Helgesen og fortsætter:

- Kina er i en svær position, fordi de på den ene side må spille sammen med Vesten og Sikkerhedsrådet, og de ønsker ikke, at Nordkorea skal forsætte deres atomprøvesprængninger. Samtidig tror de heller ikke på den politik, der bliver ført i Sikkerhedsrådet, siger han.

I det oprindelige udkast om sanktioner fra den amerikanske regering, der blev fremlagt i FN i september, ville USA have sat en total stopper for Nordkoreas import af råolie.

 

Det forslag blev dog ifølge nyhedsbureauet Reuters fjernet fra teksten inden afstemningen i Sikkerhedsrådet.

De seneste par måneder er retorikeren mellem USA og Nordkorea skruet gevaldigt op, men Geir Helgesen mener ikke, at man skal frygte en ny verdenskrig.

- Hvis Nordkorea truer verdensfreden, så må alt sættes ind på at finde en løsning. Så må andre, der ikke hedder Trump og Kim Jung-un, snakke sammen og sørge for, at det ikke sker, siger han.

122 kommentarer
Vis kommentarer