Annonce:
Annonce:

Desperat situation: Flere dræbt i kamp om mad i supermarked

I sidste uge tvang regeringen i Venezuela supermarkederne til at sætte prisen ned på fødevarer, så den udsultede befolkning igen kan få mad på bordet, men lige siden har der været massive kampe om at tømme hylderne, og torsdag kostede det fire menneskeliv

TV: AP
Annonce:
Følg Samfund

Venezuela har befundet sig på randen af en regulær humanitær katastrofe gennem det meste af 2017, og begyndelsen af det nye år ser ud til at blive endnu værre.

Torsdag kostede kamp om madvarer i et supermarked nemlig fire menneskeliv og sårede 15. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Dødsfaldene skete i byen Arapuey i det vestlige Venezuela, hvor den desperate situation har betydet, at folk med livet som indsats plyndre løs i de næsten tomme butikker, på trods af at regeringstropper holder vagt foran de hårdt pressede supermarkeder. Ifølge oppositionsmedlemmet Carlos Paparoni har politiet i byen anholdt mere end 100 personer inden for blot de seneste par dage.  

Annonce:

Det franske nyhedsbureau beretter også, at militæret helt har 'overtaget' flere byer, fordi plyndringen af butikker spreder sig rundt om i landet. Onsdag blev en 19-årige venzuelaner skudt og dræbt foran et supermarked, mens hundredvis af mennesker fyldte trucks med mel og kylling.

En af årsagerne til, at de udtømte supermarkeder har svært ved at fylde hylderne, er ifølge Maiken Gelardi, der er P.hd.-studerende i statskundskab ved Aarhus Universitet og Sydamerika-ekspert, at man ikke selv producerer egne fødevarer:

- Mange steder vil stå uden elektricitet, butikkerne lukker, og supermarkederne vil løbe endnu mere tør for mad. Venezuela er nemlig afhængig af import af fødevarer, og de vil blive for dyre for landet nu. De vil få problemer med helt grundlæggende ting som toiletpapir, bind og andre importerede varer, har hun tidligere fortalt til Ekstra Bladet, da landet i november gik statsbankerot.

Millimeter fra statsbankerot: Befolkning har i gennemsnit tabt ni kilo inden for det seneste år

Artikel fortsætter under billedet..

Hylderne i supermarkederne i det kriseramte land er tomme, og det skaber en uholdbar situation for befolkningen, der slås for at få madvarer. Foto: All Over Press
Hylderne i supermarkederne i det kriseramte land er tomme, og det skaber en uholdbar situation for befolkningen, der slås for at få madvarer. Foto: All Over Press

Annonce:

Folket kræver handling
I november opgav en række amerikanske investorer at få deres 900 milliarder store lån indkrævet fra det olierige land, der samtidig blev erklæret statsbankerot. Lige siden har den udsultede befolkning, der i gennemsnit har tabt sig ni kilo siden inden for det sidste år, demonstreret i gaderne for, at priserne i supermarkederne skulle sænkes på madvarene.

I sidste uge gav præsident Nicolas Manduro så efter for kravet og tvang supermarkederne til at sætte priserne ned. Lige siden har folk stået i lange køer og desperat forsøgt at få tilkæmpet sig madvarer på de stort set tomme hylder.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at flere personer i ugen løb har skreget på mad foran butikkerne:

' Vi er sultne, og vi vil have mad', har det blandt andet lydt.

I mange supermarkeder er der kun kiks og vaskemiddel tilbage på hylderne, hvilket gør folk i de lange køer foran butikkerne urolige. En af dem er 29-årige Jesus Gudino, der arbejder som taxachauffør. I sidste uge ventede han i timevis forgæves foran et supermarked:

- Jeg kan ikke brødføde mine børn med det her. Jeg har stået her siden kl. 4 i morges, men det her er jo en hån. Hvad kan jeg gøre? Jeg er nødt til at forlade landet.

Annonce:

Ifølge lokale universiteter i landet lever mere end halvdelen af befolkningen i ekstremt fattigdom.

Læs også:
Land erklæret statsbankerot: USA lyver

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: