Desperate flygtninge: Dansk skole føltes som Guantanamo

Kaos på motorvej E45, hvor omkring 300 flygtninge går hånd i hånd op igennem Jylland med kurs mod Sverige. Motorvejen er spærret

(TV: Ernst van Norde)

Se alle billederne fra motorvejen i galleriet øverst i artiklen

Situationen ved den dansk-tyske grænse kan i øjeblikket kun beskrives med et ord: Kaos.

Siden i formiddag har motorvej E45 været spærret i begge retninger, fordi en gruppe på omkring 300 flygtninge har besluttet sig til at bevæge sig op gennem Jylland til fods med kurs mod Sverige.

Seneste melding fra Vejdirektoratet er, at E45 er spærret mellem Aabenraa S (afkørsel 72) og Bov (afkørsel 75).

Ekstra Bladets mand på stedet fortæller, hvordan de mange mennesker har fået tilbudt vand, men med undtagelse af en lille dreng, takker alle nej, ligesom der bliver kun holdt ultrakorte pauser på vejen mod Sverige. Frustrationen er tydelig.

- Vi har fået lov op komme op igennem Europa, og I vil jo ikke have os her, så hvorfor lader I os ikke bare komme til Sverige, lyder det desperat fra flere af de mange mænd, kvinder og børn, der har kurs mod Sverige.

Andre beskriver, hvordan skolen i Padborg, hvor de blev placeret efter ankomst til Danmark, føltes som Guantanamo.

Se mere video på localeyes.dk


Her forsøger politiet uden held at stoppe flygtningene.

Ekstra Bladets mand på stedet beretter også, hvordan det massivt tilstedeværende politi på et tidspunkt forsøgte at afspærre vejen med en menneskekæde, men uden held.

- Der opstod tumult og trods kampklædte betjente lykkedes det ikke politiet at få stoppet flygtningene, fortæller Ekstra Bladets fotograf.

Kort efter måtte politiet opgive og lade flygtninge fortsætte turen nordpå - denne gang hånd i hånd i kæder, som strækker sig over hele det nordgående spor. Blandt de mange flygtninge er også helt små børn.

Flygtninge spærrer motorvejen i Sønderjylland. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 9. sep. 2015 - kl. 14:41 Kaos på motorvej: Flygtninge på vejen

Syd- og Sønderjyllands Politi har på nuværende tidspunkt ikke tid til løbende at opdatere på situationen kaosset på motorvejen, men oplyser, at der ikke er en tidshorisont for, hvornår vejen forventes genåbnet for trafik.

- Det er ikke optimalt, nej. Men det er den eneste mulighed i øjeblikket, siger politiets talsmand, vicepolitiinspektør Preben Westh, om lukningen af motorvejen.

- Opgaven er kæmpemæssig, tilføjer han.

Politiet forsøgte tidligere at afspærre vejen for de godt 300 flygtninge, der bevæger sig op igennem Jylland - men uden held. (Foto: Ernst van Norde)
Politiet forsøgte tidligere at afspærre vejen for de godt 300 flygtninge, der bevæger sig op igennem Jylland - men uden held. (Foto: Ernst van Norde)

Der opfordres derfor til, at man vælger alternative ruter. Tidligere på dagen betød de omkring 300 flygtninge på vejen, at der opstod en op mod 10 kilometer lang kø i det sydgående spor, hvor mange trafikanter forsøgte at smutte uden ved at køre i nødsporet.

- Der er totalt kaos. Trafikken holder bomstille. Folk er begyndt at forlade deres biler for at se, hvad der sker, lød det tidligere onsdag eftermiddag fra Ekstra Bladets mand på stedet.

Samfund - 9. sep. 2015 - kl. 14:26 GRÆNSE-KAOS: SÅDAN KAN DU HJÆLPE

Opgaven voksede yderligere ved 15-tiden, da endnu et tog fra Tyskland ankom til stationen i Padborg med cirka 100 flygtninge ombord.

De blev modtaget af en massiv politistyrke, der slog ring om den på perronen, mens børn, kvinder og mænd forlod toget. Ingen af de tilstedeværende pressefolk fik lov at komme tæt på eller tale med nogen af flygtninge.

Hele operationen forløb uden optræk til ballade eller uro.


Politiet ved Padborg Station. (Video: Anders Brohus)

- Der ankommer omkring 100-150 med tog hver anden time. Det er det eneste overblik, vi har i øjeblikket, siger vicepolitiinspektør Preben West og tilføjer:

- De bliver kørt i bus til Padborg-Frøslev Skole, hvor de også bliver registreret, uanset om de ønsker at søge om asyl i Danmark. De får mad og anden forplejning.

1 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
2 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
3 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
4 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
5 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
6 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
7 af 7 (Foto: Ernst van Norde)
376 kommentarer
Vis kommentarer