Annonce:
Annonce:

&%¤#!@#!: Det afslører dine bandeord om din intelligens

Vær ikke bange for at bruge bandeord - det vidner nemlig om højere intelligens, viser ny amerikansk undersøgelse

Albert Einstein malet på en facade i Rusland. Foto: Dmitry Lovetsky
Albert Einstein malet på en facade i Rusland. Foto: Dmitry Lovetsky
Annonce:
Følg Samfund

Det er måske ikke alle du imponerer, når du bander. Men en amerikansk undersøgelse viser, at bandeordene vidner om et større ordforråd, og dermed højere intelligens. Så det er bare med at folde alle facetter af dit ordforråd ud, hvis du vil fremstå klogere.

Bandeord er nutidens klog
I undersøgelsen har to amerikanske forskere haft 60 personer under forstørrelsesglasset, og de er kommet frem til, at de mennesker, som kan flest bandeord, har det største ordforråd. Dermed konkluderer undersøgelsen, at det er kloge mennesker, der er bedst til at bande.

Men sådan har opfattelsen ikke altid været. Før i tiden blev folk med en beskidt mund beskyldt for at være uintelligente.

Annonce:

- De, der bander, overskrider jo en samfundsregel om, at det må vi ikke. Man kan hurtigt køre den argumentation videre og sige, at de så nok er lidt dumme, når de ikke kan forstå, at de skal lade være, siger sprogforsker Michael Ejstrup til Berligske.

Moderne med følelserne uden på tøjet
Kloge mennesker er altså gode til at bande. Men betyder det så, at de gør det? Sprogforsker ved Syddansk Universitet Marianne Rathje peger på tendensen, at det er moderne at tale uden filter:

- Tidligere blev det at bande betragtet som om, man ikke var klog nok til at sætte et filter på sine følelser. I dag er opfattelsen en anden. Det er moderne at vise følelser, som bandeord blandt andet er med til, siger hun.

Kloge mennesker sætter trenden
I modsætning til undersøgelsens resultat, som viser, at kloge mennesker er bedst til at bande, mener Marianne Rathje, at det er opfattelsen af banderiet, som er afgørende:

Annonce:

- Det er min opfattelse, at folk bander på tværs af sociale lag og aldersgrupper. Det er opfattelsen af banderiet, som er forskellig. Hvis en højtuddannet person bander, er det smart, hvorimod hvis en lavtuddannet gør det, så er det i mangel på bedre.

Ifølge de amerikanske forskere, kan kloge mennesker kan altså flest bandeord, og bruger dem, fordi det er moderne. Men det er kun de mennesker, som anses for kloge, som kan benytte sig at bandeord, mener Marianne Rathje. Hvis en lavtuddannet gør det, er det altså ikke sikkert, at det opfattes på samme måde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

LIGE NU
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: