Det amerikanske jobmarked fik en mavepumper i april

USA's jobmarked havde sin dårligste måned siden september sidste år. Det viser det såkaldte kongetal

Der blev skabt 160.000 nye job uden for landbruget i USA i april. Det er det laveste niveau i over et halvt år og langt værre end forventet i markedet.

Ifølge Bloomberg News havde de adspurgte økonomer vurderet, at der ville blive skabt 200.000 nye job uden for landbruget i april. Tallene fra marts er samtidig nedjusteret fra en stigning på 215.000 til 208.000.

Tommelfingerreglen er, at der skal skabes over 200.000 nye job om måneden uden for landbruget, hvis beskæftigelsen skal øges.

- I lyset af de seneste måneders flotte fremgang er jobskabelsen i april ikke imponerede. Arbejdsmarkedsrapporten indeholder dog også positive overraskelser.

- Vi ser igen fremgang i industrien efter nogle sløje måneder - det er første fremgang siden februar, skriver Kim Blindbæk, Sydbanks makroanalytiker, i en kommentar til tallene.

Med fredagens tal er arbejdsløsheden i USA fortsat på 5 procent. Der var ventet et dyk til 4,9 procent.

Tallet er en af de stærkeste indikatorer på tilstanden i USA's økonomi. Derfor er fredagens kæberyster dårligt nyt for danske virksomheder.

- Eksportvirksomhederne havde gerne set en større beskæftigelsesfremgang i USA. USA er verdens største økonomi og Danmarks tredjestørste eksportmarked, så det er afgørende for væksten, skriver Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Dagens jobtal kan have en effekt på, hvornår den amerikanske centralbank igen hæver renten. Centralbankchef Janet Yellen er langsomt ved at hæve renten, men ønsker ikke at stække det spæde, økonomiske opsving.

- Vi forventer, at Fed (den amerikanske centralbank, red.) hæver renten hen over sommeren/sensommeren, hvis de økonomiske nøgletal fortsætter med at vise fremgang.

- Hvis opbremsningen på arbejdsmarkedet varer ved, kan Fed dog vælge at se tiden yderligere an, skriver Sydbank.

7 kommentarer
Vis kommentarer