Det betyder rente-festen for boligmarkedet

Nationalbankens rentesænkning har flere effekter på det danske boligmarked. Blandt andet kan det komme økonomisk trængte boligejere til gode

Siden Schweiz for nylig fjernede loftet på schweizerfrancen, har internationale valutaspekulanter kastet deres kærlighed på kronen.

Nationalbanken har siden da sænket renten fire gange for at forsvare kronen for at beholde den fastkurspolitik Danmark siden 1982 har ført med først d-marken og senere euroen.

I dag ramte renten så et nyt historisk lavpunkt, da man igen sænkede og danske rente har dermed ramt et minus på 0,75 pct. Det gør den danske rente til den laveste i verden.

Stor betydning for boligejerne
De lave renter har stor betydning for den almene dansker, og især de personer, der har boliglån, kommer til at nyde godt af de lave renter, lyder det fra relationschef i ejendomsmæglerkæden Home Mads Ellegaard, der mener at rente-sænkningen kan få en række konsekvenser for boligmarkedet.

Blandt andet har flere økonomer de seneste dage været bekymrede for Danmark igen kan ramme ind i en boligbobel som resultat af de billige lån.

Det behøver dog ikke være tilfældet, forklarer Mads Ellegaard.

- De dalende renter og den fortsatte udsigt til dalende renter kan betyde, at der er flere der har råd til at bo i deres boliger end tidligere ved at omlægge et lån og derved få mere luft i økonomien. Det kan være med til at bremse udbuddet af boliger, der bliver sat til salg, fordi ejeren ikke har råd til at sidde i den, lyder det fra ejendomsmæglerkæden.

Han vedkender dog, at prisstigningerne ser ud til at fortsætte.

Boligspekulation
Udsigten til prisstigninger kan få nogle boligejere med vel polstret økonomi til at spekulere i at sidde lidt længere i deres bolig, end de ellers havde planlagt.

I det tilfælde, skal man dog tænke sig om og have to ting for øje.

- Man skal tænke på, at de boliger man skal flytte over i, formentlig også stiger i pris i mellemtiden. Man skal altså ikke kun have sin egen boligs pris for øje, men også den man har planer om at købe.

Man skal dog passe på ikke at lade sig rive med.

- For det andet er det ingen naturlov, at priserne fortsat vil stige, bare fordi vi er igennem finanskrisen. Man skal passe på ikke at blive over optimistisk. En rente stigning kan få store konsekvenser for boligejere, der ikke har fastforrentede lån.

Sandsynlighed for stigende priser
På den anden side gør de billige lån det mere attraktivt at investere i boliger.

- Når man ikke skal betale så meget for at låne pengene, har man måske råd til at købe noget dyrere end man ellers havde. Samtidig bliver det opsparede behov der kom under finanskrisen, udløst nu, for nu har folk råd til at realisere de køb, de holdt tilbage under finanskrisen, lyder det fra Mads Ellegaard.

Samlet set betyder det, at efterspørgslen bliver større, ligesom første gangs købere også kan se de billige lån som en attraktive måde at komme ind på boligmarkedet.

Han advarer dog imod, at man lader sig rive med af de billige lån:

- Der er det meget vigtigt, at man ikke forkøber sig i markedet. Det vil sige At man ikke købe en bolig, man ikke har råd til at betale med et fast forrentet lån med afbetaling.

Overordnet set, lyder rådet fra Home-manden: Man skal købe forsvarligt ind, og ikke lade sig rive med af rentefesten, men det er ikke noget dårligt tidspunkt at vælge at opgradere boligen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær