At træde ind i en forretning i Brovst kan hurtigt føles som at være inviteret til en hyggelig fætter-kusine-fest.
De fleste butikker i byens handelsgade er nemlig drevet af ægtepar, forældre og børn eller søskende.
Sådan er det også i den nyåbnede SPAR med brødrene Peter og Andreas Guldhammer i front. Siden SuperBrugsen drejede nøglerne om forrige år, har lokalerne stået tomme. Nu lyder kasseapparatets bip-bip igen.
Kender kunderne
Da Ekstra Bladet besøger dem, er det mest 28-årige Peter, der er i sving, for hans 25-årige lillebror er lige blevet far.
- Tillykke onkel, råber en kunde til Peter, som ved frysedisken hjælper en dame på handicap-scooter med at nå en pose rosenkål.
- Vi kender jo alle kunderne, og de kender os. Derfor tror jeg også nok, det skal løbe rundt. Vi har fået rigtig stor opbakning, siger han.
Peter er butiksuddannet, mens Andreas var lastbilchauffør. Alligevel kastede de sig med økonomisk støtte fra folk i byen ud i livet som selvstændige købmænd.
- Jeg er jo nærmest opvokset i faget, mens det hele er nyt for ham, så selvfølgelig skal han lige lære det. Men vi er heldigvis nordjyder, så det tager vi stille og roligt, smiler han.
En kogebog og en cykelkæde, tak
Når du har købt mælk og rugbrød i SPAR, kan du skrå over gaden og gå ind i en butik, hvor du både kan købe den seneste nye krimi og en scooter.
- Det startede egentlig som en joke, dengang mor arbejdede i Bøger & Papir og far havde cykelsmed. Da sagde vi for sjov, at hvis boghandleren nogensinde lukkede, så måtte vi jo lave en samlet biks, fortæller Kasper Hansen, 28.
I 2014 trak kæden sig ud, så nu driver Kasper sammen med sin mor Kirsten den uafhængige Pen & Papir, mens hans far Steffen under samme tag reparerer og sælger tohjulede i Cykel & Scooterhuset.
- Vi passer hver vores halvdel, men jeg kan sagtens sælge en cykelslange for ham, mens han står på hovedet i en scooter ude på værksteder, siger Kirsten.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
- Vi vil hellere have familieforretninger end kæder
Brovst er med sine 2767 indbyggere en by som flabede storbyfolk vil kalde en flække. Alligevel popper nye butikker op for tiden.
En ny café er lige åbnet. Overfor slog SPAR dørene op før jul. På hjørnet ligger en nyåbnet designforretning.
De er alle familieforetagender, og det er en bevidst strategi fra Handelsstandsforeningen og en gruppe af erhvervsfolk, som arbejder aktivt for at udvikle byen.
- Vi søger bestemt ikke efter kæder. De er da velkomne, hvis de kommer af sig selv, men vi vil hellere have familieforretninger end kæder. Vi vil tilbage til de gamle ejer-ledede butikker, siger ejendomsmægler Morten Brix.
- Når der er tomme butikker, går det ud over os alle sammen, forklarer formand for Brovst Handelsstandsforning Jens Christian Nielsen.
- Der er jo stadig tomme lokaler i byen - fx bageren, som Ekstra Bladet havde pop-up-redaktion i for nylig. Virker det, I gør?
- Det havde været meget værre, hvis ikke vi havde gjort noget.