Det centrale Paris står i flammer under demonstration

Mindst 265 personer er blevet anholdt og mindst 100 mennesker er kommet til skade under uroligheder i den franske hovedstad

Foto: AP
Foto: AP

Brandfolk er i gang med at slukke en brand i en bygning på hovedgaden Champs-Élysées i det centrale Paris.

Et øjenvidne oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at demonstranter har stukket ild til en bygning. I forvejen brænder et større antal biler.

Flere andre bygninger er truet af flammerne, oplyser øjenvidner til Reuters.

Det franske Indenrigsministerium har fastslået, at omkring 75.000 demonstranter har været på gaden i Frankrig i dag.

To store varehuse, Galeries Lafayette og Printemps, har lørdag eftermiddag lukket dørene på grund af de voldsomme uroligheder i det centrale Paris, oplyser talspersoner for de to varehuse.

Mindst 80 mennesker, heriblandt flere politifolk, er kommet til skade under demonstrationerne i den franske hovedstad lørdag ved 18-tiden. Det oplyser fransk politi ifølge nyhedsbureauet AP.

Langs Champs-Élysées brænder flere biler.

DR har talt med Selma Ravn, som er præst i den danske Kirke i Paris, Frederikskirken. Hun har lørdag været førstehåndsvidne til urolighederne, der blandt andet er foregået i det kvarter, hvor kirken ligger.

- Der har været krig i vores gade hele dagen. Det er mega voldsomt, fortæller præst Selma Ravn til DR.

- Der er væltede og brændte biler, brosten er revet op, og der har været tåregas i luften. Det ligner en krigszone.

 


Tåregas og vandkanoner
Tv-stationen BFM oplyser, at 19 af byens metrostationer er lukket på grund af urolighederne.

Politiet har brugt tåregas og vandkanoner mod demonstranterne, som for nogles vedkommende svarede igen med at kaste sten.

224 er anholdt, meddeler politiet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kilder i politiet og inden for fagforeningerne oplyser til Reuters, at nogle demonstranter har stjålet et automatgevær fra en politibil i det centrale Paris.

 

Inden det kom til uroligheder og sammenstød med politiet, gik tusindvis af mennesker op ad Champs-Élysées i et planlagt optog.

Men "3000 ballademagere" ankom til stedet og forsøgte at bryde igennem politiafspærringerne ved Triumfbuen, siger viceudenrigsminister Laurent Nunez ifølge AP.

Demonstranter er lørdag eftermiddag samlet flere steder nær Champs-Élysées for at vise deres modstand mod stigende benzinpriser.

Der er samtidig meldinger om protestaktioner mange andre steder i Frankrig, hvor i alt 36.000 menes at aktionere.

Flere nyhedsbureauer skriver, at politiet anvender tåregas mod demonstranterne i Paris.


Tredje weekend i træk
Tusindvis af demonstranter fra begge yderfløje i fransk politik ventedes at slutte sig til demonstrationen.

Protesterne foregår for tredje weekend i træk i den franske hovedstad.

Præsident Emmanuel Macron sagde tidligere på ugen, at han har hørt, hvad demonstranterne i de franske byer har sagt. Men han vil ikke skrotte nye afgifter på benzin og diesel.

- Jeg sammenblander ikke borgere og deres krav med bøllernes. Jeg vil ikke give efter over for dem, der ønsker ødelæggelser og uro, sagde Macron.

Protesterne har trængt regeringen baglæns. Den har svaret igen ved at anklage elementer tæt på den højreradikale Marine Le Pens parti for at stå bag de voldelige protester.

Men Macron lover at være mere opmærksom på, at stigende energipriser har forskellig vægt i byerne og ude i de franske landområder. Derfor må regeringen handle smartere for at undgå "et Frankrig i to hastigheder".

 

640 kommentarer
Vis kommentarer