Det har kostet mindst 27 danskere livet at tage til Syrien

Det har kostet mindst 27 danskere livet at tage til Syrien eller Irak for at kæmpe i konflikten, viser nye tal.
I marts lød tallet på mindst 19.

Det har kostet mindst 27 danskere livet at tage til Syrien eller Irak for at kæmpe i konflikten, viser nye tal fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

I marts lød tallet på mindst 19.

- Konflikten i Syrien/Irak tiltrækker fortsat personer fra Danmark, men antallet er faldende, siger Søren Jensen, chef for Center for Terroranalyse (CTA) under PET.

- Til gengæld bliver de udrejste i konfliktzonen i længere tid, de er yngre og de tilslutter sig alt overvejende Islamisk Stat, siger han.

Motivationen for at rejse ud har ifølge politiet ændret sig. I begyndelsen af konflikten rejste de fleste ud for at være med til at bekæmpe Assads styre, men nu vurderer PET, at de fleste danskere, der befinder sig i Syrien, har tilsluttet sig Islamisk Stat.

PET vurderer fortsat, at konflikten i Syrien og Irak udgør den væsentligste faktor i trusselsbilledet i Danmark.

Ifølge opgørelsen fra PET tiltrækker konflikten i Syrien trods et fald i tilstrømningen altså forsat personer fra Danmark. Især unge sunnimuslimske mænd.

Hver tiende udrejste er kvinde. Kvinderne deltager ifølge politiet ikke i kamp, men vurderes at være rejst af sted sammen med en kæreste eller er fulgt efter ham. Enkelte kan være rejst til Syrien eller Irak for at finde en ægtefælle, mener politiet.

Politiet vurderer, at mindst 125 personer er eller har været udrejst fra Danmark til Syrien og Irak. Tallet kan være højere, lyder vurderingen fra PET.

Mere end hver femte af de udrejste er blevet dræbt i konfliktzonen, lyder vurderingen.

Politiets Efterretningstjeneste bemærker, at antallet af udrejste og hjemvendte Syrienkrigere er faldet, siden Islamisk Stat i juni sidste år udråbte et kalifat.

Og siden en række lande, herunder Danmark anført af blandt andre USA, i september 2014 lancerede en militær indsats for at bekæmpe Islamisk Stat.

Danmark bidrog i de første 12 måneder blandt andet med syv kampfly og har deltaget i en lang række bombetogter mod Islamisk Stat i Irak.

0 kommentarer
Vis kommentarer