Det ser du ikke i dag: Formel 1 i tortur-regime

Bahrain kritiseres igen for at bruge tortur og undertrykke befolkningen

Amnesty anklager Bahrain og ørkenstatens  sikkerhedsstyrker på billedet  for overgreb mod fredelige demonstranter.
Amnesty anklager Bahrain og ørkenstatens sikkerhedsstyrker på billedet for overgreb mod fredelige demonstranter.

Hundrede millioner af seere vil  kl 17 dansk tid følge med, når formel 1-kørerne træder pedalen i bund på Bahrain International Circuit.

Hvad de med garanti ikke vil se fra den polerede ørkenstat er det berygtede Jaw-fængsel, som ligger kun få kilometer fra banen. Her indespærrer og torturer diktaturstaten de politiske modstandere, der ønsker demokrati og ytringsfrihed i Bahrain.

En af dem er den danske menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawaja, der i 2011 fik en livstidsdom for protester mod regimet. I fængslet er han ifølge menneskerettighedsorganisationer blevet udsat for tortur og voldtægtsforsøg, og han er langt fra den eneste, der oplever styrets brutalitet.

Amnesty International fastslår i en dugfrisk rapport, at der har været dusinvis af nye sager, hvor tilbageholdte blandt andet er blevet slået, brændt med cigaretter, seksuelt udnyttet, udsat for elektriske stød på kønsdelene og brændt med strygejern. Samtidig har der været flere eksempler på, hvordan de lokale sikkerhedsstyrker har begået overgreb mod fredelige demonstranter.

- Når verdens øjne i weekenden atter er rettet mod Bahrain, vil de færreste være klar over, at der bag regimets populære image som en progressiv stat med respekt for menneskerettighederne, gemmer sig en langt mere dyster sandhed, siger Said Boumedouha fra Amnestys Mellemøst-kontor.

- De udbredte beretninger om tortur og vold i denne rapport viser, hvor lidt der har forandret sig siden 2011. Brutalitet er blevet et kendemærke for Bahrains sikkerhedsstyrker. Myndighederne må gribe ind for at afslutte års straffrihed for de ansvarlige og bremse den stigende voldsspiral i Bahrain, siger hun.

Krimi Amnesty opfordrer Thorning til at lægge pres på Bahrain

Ekstra Bladet har flere gange afsløret, hvordan den danske stat har leflet for regimet i Bahrain, som vi har samhandel med for flere hundrede millioner kroner hvert år.

I februar 2011 hædrede Dronning Margrethe Bahrains diktator kong Khalifa med Storkorset af Dannebrog. Kort tid efter brød omfattende protester ud i Bahrain i forbindelse med det arabiske forår, hvor mindst mindst 80 mennesker blev dræbt af sikkerhedsstyrkerne. Mange politikere har siden krævet Storkorset tilbageleveret, men kong Khalifa kan stadig bryste sig med Danmarks næsthøjeste orden:

I maj 2012 kunne Ekstra Bladet også afsløre, at et dansk skib var på vej med krigsmateriel til Bahrain, og i februar 2014 var den danske forsvarschef, Peter Bartram, hædersgæst hos den øverstkommanderende for Bahrains militær:

De to militærchefer ses her i samtale i Bahrain. (Foto: Bahrain News Agency) Samfund Dansk forsvarschef hædersgæst i blodigt diktatur

1 af 3 Den danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja har siden 2011 siden fængslet i Bahrain, hvor han i følge menneskerettighedsorganisationer har været udsat for tortur.
2 af 3 
3 af 3 Amnesty anklager Bahrain og ørkenstatens sikkerhedsstyrker på billedet for overgreb mod fredelige demonstranter.