Det skal du vide om nye rejseråd

GUIDE: Flere end 100.000 danskere opfordres til hurtigst muligt at rejse hjem - og hele befolkningen skal afholde sig fra udlandsrejser, medmindre rejsen er nødvendig

Skal jeg rejse hjem omgående? Kommer jeg i karantæne? Og lukker grænserne nu?

Spørgsmålene falder fredag eftermiddag i tætte byger i live-chatten på Ekstra Bladet, efter udenrigsminister Jeppe Kofod offentliggjorde nye og strenge rejsevejledninger, der dækker hele kloden - foreløbigt frem til 13. april 2020.

Herunder kan du læse de vigtigste pointer om de nye rejseråd, der dækker de over 100.000 danskere, som lige nu er på udlandsrejse.

Coronavirus: De danske grænser lukker

Sådan ser Udenrigsministeriets rejsekort ud lige nu. Grafik: UM.dk
Sådan ser Udenrigsministeriets rejsekort ud lige nu. Grafik: UM.dk

Coronavirus: Fire indlagt på intensiv med coronavirus

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er på rejse lige nu?

Du skal hurtigst muligt rejse hjem, lyder opfordringen fra udenrigsministeren. Det betyder, at du skal forsøge at afbryde din rejse, så hurtigt som det er muligt og vende snuden hjem mod Danmark.

Grunden til det meget drastiske råd er ifølge Jeppe Kofod, at situationen hele tiden ændrer sig, og at det pludselig kan blive svært for danske rejsende at komme hjem. Man risikerer derfor at strande i lande, hvor det også kan være svært at få hjælp, hvis man bliver syg af corona.

Kan du komme over grænsen? Her er svaret

Hvem gælder rådet?

Alle danske rejsende, som er på en ikke nødvendig rejse, for eksempel ferie. Fastboende danskere i udlandet er IKKE dækket af rådet, men opfordres til at følge myndighedernes råd i det land, de opholder sig i.

Hvilke lande gælder rådet i?

Rådene gælder hele verden. Og der er ingen undtagelser som for eksempel Sverige, Norge eller Færøerne. Alle rejsemål uden for Danmark bør forlades så hurtigt som muligt.

Skal jeg i karantæne, når jeg kommer hjem?

Det afhænger af, hvilke lande du har besøgt. I de såkaldt 'røde' lande, som alle rejser frarådes til, er rådet fra Sundhedsstyrelsen, at man holder sig hjemme i to uger, hvis man efter 2. marts 2020 er kommet hjem til Danmark.

Her er alle røde lande:

Kina: Provinsen Hubei

Italien: Regionerne Piemonte, Lombardiet, Emilia-Romagna, Aostadalen, Veneto og Marche

Iran

Sydkorea: Byen Daegu og provinsen Gyeongbuk

Østrig: Delstaten Tyrol

801 danskere smittet med coronavirus

Hvad er en ikke-nødvendig rejse?

Udenrigsministeriet svarer Ekstra Bladet, at det er en individuel vurdering. Men det vil typisk være ferier, hyggebesøg og grænsehandel, der ikke er tvingende nødvendig som for eksempel besøg hos et sygt familiemedlem kan være.

Lukker grænserne til Danmark?

Ja, grænserne til Danmark er lukket frem til 13. april, hvor alle udlændinge vil blive afvist, medmindre de har et værdigt formål, fx besøg hos et sygt familiemedlem. Lukningen gælder dog ikke for danske statsborgere, der fortsat kan indrejse i landet. Lukningen gælder heller ikke chauffører, der står for godstransport. Få flere råd her.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har planlagt en udlandsrejse den kommende tid?

Rejsevejledningen varer frem til 13. april og kan blive forlænget. Er din rejse inden for den nuværende tidsgrænse, bør du derfor aflyse rejsen, medmindre den er uopsættelig.

Rejseselskaber aflyser rejser

Hvem betaler for min hjemrejse?

Du skal tage en dialog med dit flyselskab eller rejseselskab for at finde ud af, om det er muligt at komme hurtigere hjem. Måske vil de ændre hjemrejsedatoen uden ekstra betaling. Alternativt kan dit forsikringsselskab være villig til at betale for en evakuering.

Find flere råd her.

Hvem betaler for min aflyste rejse?

Det afhænger helt af, hvordan din rejse bliver aflyst. I nogle tilfælde bliver du kompenseret, hvis flyselskabet eller rejseselskabet aflyser rejsen. I andre tilfælde kan din forsikring dække - men det er meget individuelt. Tjek derfor med forsikringsselskab og rejsearrangør.

Politiet: Sådan er de nye rejseregler

Skærpede rejsevejledninger

  • Udenrigsministeriet har den 13. marts 2020 skærpet sine rejsevejledninger, så alle områder i verden, der ikke er røde, nu bliver orange. Det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser i hele verden frarådes indtil videre frem til og med den 13. april 2020. Udenrigsministeriet er løbende opmærksom på, om orange områder skal ændres til røde. 
  • Danskere på rejse, der returnerer fra eller har været i orange områder, opfordres ligesom alle danskere til i videst muligt omfang ikke at møde fysisk ind på arbejde, men arbejde hjemmefra eller lign., mens rejsende, der returnerer fra eller har været i røde områder, opfordres til under alle omstændigheder at holde sig hjemme i 14 dage. Danskere, der bor i udlandet, opfordres til at blive, hvor de er, og følge de lokale myndigheders anvisninger.

Afvisning af indrejsende ved de danske grænser

  • Den danske regering og de danske myndigheder har i løbet af de seneste dage og uger truffet en række væsentlige beskyttelsesforanstaltninger som led i indsatsen mod COVID-19. Der er en risiko for, at omfattende indrejse fra udlandet af personer, som ikke har været underlagt tilsvarende beskyttelsesforanstaltninger, vil undergrave virkningen af de foranstaltninger, der er truffet i Danmark.
  • Regeringen har orienteret EU-Kommissionen samt de øvrige medlemsstater, herunder Sverige og Tyskland, om, at den eksisterende midlertidige grænsekontrol fra lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 udvides til at omfatte kontrol ved alle Danmarks grænser som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.
  • Tiltaget vil blive understøttet af en tydelig kontrolindsats ved de væsentlige danske grænseovergange, herunder i lufthavnene, som vil blive implementeret i løbet af de kommende dage. Opgaven vil blive løst af politiet med meget betydelig bistand fra Forsvaret. Indsatsen forventes inden for kort tid at indebære hel eller delvis nedlukning af et betydeligt antal tog-, fly- og færgeruter for passagertrafik. Endvidere vil det i praksis betyde en indstilling af trafikken af krydstogtsskibe til Danmark. Grænsekontrollen løber indtil videre til og med den 13. april 2020.
  • Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark. 
  • Grænsekontrollen betyder, at der i forhold til persontransport må forventes markant forlængede rejsetider ind i Danmark. Der vil blive gennemført en informationskampagne i udlandet med fokus på de lande, hvorfra der normalt indrejser mange personer i Danmark, så færrest muligt rejser forgæves til landet. Danskere, der på nuværende tidspunkt er på ferierejse i udlandet, bør – også henset til kommende nedlukninger af eksempelvis flyruter – rejse tilbage til Danmark snarest. Myndighederne er i dialog med rejsebranchen med henblik på at sikre, at danskere på ferie har mulighed for at rejse tilbage til Danmark.
  • For så vidt angår godstransport lægges der stor vægt på behovet for at opretholde og ikke forsinke de nødvendige forsyningskæder, herunder fødevareforsyning, og Danmarks import og eksport af varer fra og til udlandet. Der vil derfor som udgangspunkt ikke blive gennemført kontrol af godstransport. 
  • Myndighederne er i den forbindelse i dialog med transportørerhvervene med henblik på at finde en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af indsatsen, som ikke lægger større hindringer i vejen for leverandører af varer end nødvendigt.

Kilde: Politi.dk

Forening: - Branchen er i chok

Følg Ekstra Bladets livedækning her