Det sker der, når man hoster i supermarkedet

Se hvor langt partikler kan sprede sig i simuleringen herunder

En 3D-simulering viser, hvor langt luftpartikler spredes ved et host i supermarked. Video: Aalto University/Finnish Meteorological Institute/VTT/University of Helsinki
Følg Samfund

Reglerne om at holde afstand er skabt for undgå spredningen af coronavirus, og et nyt finsk studie understreger hvorfor det er vigtigt at holde sig på et par meters afstand af folk i for eksempel supermarkedet.

Forskere fra Aalto Universitet, Finlands Meteorologiske Institut, VTT Technical Research Centre og Helsinki Universitet har ifølge Reuters alle opsat det samme scenarie, hvor en person hoster i omgivelser, der svarer til et supermarked.

Forskerne er rørende enige om konklusionen på eksperimentet: Der spredes partikler i et meget større omfang end man skulle tro, når man hoster i et supermarked, vel at mærke uden at dække munden.

Ikke kun spredes partiklerne mere end antaget, de kan også blive hængende i luften flere minutter efter, hvor de kan være en potentiel smittespreder, som kan se i 3D-simuleringen over denne artikel.

- Nogen med coronasmitte kan hoste og forlade stedet, men alligevel efterlade ekstremt små luftpartikler med coronavirus. Disse partikler kan derefter ende i luftvejene hos andre i umiddelbar nærhed, forklarer adjunkt ved Aalto Universitet Ville Vuorine, som har bidraget til studiet.

Forskerne har ikke undersøgt hvor mange partikler, der spredes, hvis man bærer maske eller mundbind, men ifølge et nyligt offentliggjort studie i det naturvidenskabelige tidsskrift Nature er de kraftigt medvirkende til at forhindre spredning af smitte.

Der er god grund til at udvise forsigtighed, når man køber ind. Virolog Allan Randrup Thomsen udpeger her ni ting, du skal være opmærksom på i supermarkedet. Video/redigering: Jonas Olufson/Signe Skov

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+