Det store kontanthjælpslotto fortsætter

Kommunernes sager om  kærestepenge er smækfyldt med fejl. Men der er enorme forskelle på, hvordan kommunerne klarer oprydningen. Det får kritik af ekspert

Oprydningen er i gang i kommunernes tusindvis af fejl i sagsbehandlingen i sagerne om arbejdsløse, der skulle forsørges af kæresten.

Men det store kontanthjælpslotto fortsætter. For der er store forskelle på, hvad de enkelte kommuner gør ved sagerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

I nogle kommuner er der betalt for meget tilbage til borgerne, mens andre viger uden om overhovedet at fortælle fejlramte par, at de måske har penge til gode.

LÆS OGSÅ: Charlotte fik 37.000 tilbage: Jeg var lige ved at opgive

Per Nikolaj Bukh er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet. Han mener, at forløbet omkring de mange fejl og den store forskel på, hvordan de håndteres, er helt specielt.

For der er ikke lagt op til kommunal selvbestemmelse i loven om gensidig forsørgelsespligt for samlevende eller Ankestyrelsens afgørelser.

- Det, der har været helt særegent, er, at den enkelte kommunes måde at håndtere sagen tilsyneladende afspejler en politisk holdning. Men lovgivning er, som den er. Det er de nødt til at have lidt respekt for i kommunerne, siger han.

55 ugers arbejde skræmmer politikere
I Odense er der politisk slagsmål om, sagerne overhovedet skal tjekkes.

Ulla Gudiksen Chambless er medlem af byrådet i Odense for Enhedslisten og insisterer på, at kommunen skal gennemgå de 2.052 sager for at tjekke, om der er sket fejl.

Men forvaltningen har regnet på tidsforbruget ved at gennemgå sagerne for fejl, og anbefaler politikere at sige nej. Den holdning var Social- og Arbejdsmarkedsudvalget enig i.

LÆS OGSÅ: Minister: Vi rydder op i kaos om kærestepenge

Forvaltningen mener, at hvis der ikke er fejl i sagerne, vil det tage en fuldtidsmedarbejder cirka 28 uger.

Hvis der er fejl, vil det tage cirka 55 uger, samt en ny gennemgang af sagerne for de 532 par, der nu er på gensidig forsørgelsespligt. I alt 2.584 timer.

Kommune: Fejl er ikke væsentlige
Kommunen peger selv på en række fejl, der er begået. Men mener ikke, at fejlene er væsentlige nok til, at det vil ændre noget ved afgørelserne i sagerne.

Det er Ulla Gudiksen Chambless meget utilfreds med.

- Hvordan kan man vide, at det ikke er grove fejl, hvis man ikke undersøger sagerne?, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sandra får ret om kærestepenge: Har kostet mine børn dyrt

Ulla Gudiksen Chambless har brugt sin ret til at sende sagen videre til byrådet. Står byrådet fast ved mødet i næste uge, bliver det op til de enkelte at klage, hvis de vil have tjekket deres sager.  

- Det er mennesker langt væk fra arbejdsmarkedet, syge, deprimerede eller med svære sociale problemer. Og så kræver vi af dem, at de selv skal gennemskue systemet og kunne klage, siger Ulla Gudiksen Chambless.

'Her var det måske lidt uheldigt'
Men sådan er det også i Aabenraa Kommune, der fra starten erkendte, at der var sket fejl i sagerne om kærestepenge.

Kommunen har betalt en halv million i alt til 18 borgere. Men vil ikke kontakte de 131 øvrige par med sager med fejl. Kommunen har i stedet indrykket avisannoncer og opfordret dem til at klage. 13 har henvendt sig.

- Det gør vi, fordi det er den måde, vi har valgt det, siger jobcenterchef Henrik Kærgaard.

Jobcenterchefen peger på, at Aabenraa faktisk gør noget, mens mange andre kommuner ifølge ham blot ligger underdrejet.

LÆS OGSÅ: EL: Kærestekaos har kostet kommuner mindst 19 mio. kr.

Den stramme linje i mange kommuner får Skive Kommune til at ærgre sig. Kommunen betalte i starten af marts 1,7 millioner kroner tilbage til 74 par på grund af fejl i sagsbehandlingen.

Ekspert: Vi er tilbage til de små sogneråd
Men efterfølgende gik Kommunernes Landsforening (KL) ind i sagen, pressen skrev om det, beløbene viste sig at være store, og set fra Skive Kommune har også Ankestyrelsen blødt op på sin oprindelige afgørelse.

- Hvis jeg havde haft en procedure om, at her venter vi altid 14 dage med at imødekomme den lovgivning vi kender, så havde vi nok kunnet spare nogle penge, siger Lars Harder, direktør for social- og arbejdsmarkedsforvaltningen.

Men Skive har et princip om at rette fejl med det samme.

- Det er godt i rigtig, rigtig mange tilfælde. Her var det måske lidt uheldigt, siger Lars Harder.

Professor Per Nikolaj Bukh peger på, at der ikke er noget i loven om gensidig forsørgelsespligt eller Ankestyrelsen afgørelser, der lader det være op til de enkelte kommunalbestyrelser at sætte serviceniveauet.

- Hvis det var sådan her, man skulle håndtere lovgivningen, så er vi tilbage til tiden, hvor det var de små sogneråd, der besluttede, hvad de fattige skulle have af almisser, siger han.

24 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere