Det store overblik: Her åbner de i dag

Liberale erhverv slår tirsdag dørene op for kunder for første gang siden december. Få overblikket her

Mette Frederiksen fortæller om den langsigtede plan for genåbningen af Danmark.
Følg Samfund

En tur til frisøren eller på glatbane?

Ventetiden har været lang, men tirsdag kan danskerne igen få klippet håret eller tage køretimer.

Det sker som led i genåbningen af samfundet. Samtidig bliver en række coronarestriktioner tirsdag lempet.

Herunder kan du få et overblik over, hvad der åbner i dag og hvilke restriktioner, der fortsat gælder.

Kaos i nat før genåbning

De åbner
* Liberale serviceerhverv må genåbne. Det gælder blandt andet frisører, massører, tatovører, kosmetologer, solarier og køreskoler.

* Elever i 5.-8.-klasse kan komme fysisk i skole på halv tid. Det samme gælder ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser - for eksempel elever i 1.g og 2.g. Tidligere måtte de komme én dag om ugen til udendørs undervisning.

* På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende fysisk tilbage på halv tid. Alle øvrige studerende kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde. Tidligere var der fjernundervisning.

* På erhvervsuddannelserne må elever i skolepraktik møde op til undervisningen 100 procent af tiden. Tidligere var der kun 50 procent fysisk fremmøde.

* Ikke-afgangselever på voksenuddannelser må have 50 procent fysisk fremmøde. Tidligere var de henvist til fjernundervisning.

Flere steder - som ved frisøren eller massøren - skal man kunne fremvise et coronapas.

Genåbning med coronapas: - Glimrende ide

FAKTA: Restauratøren og massøren skal tjekke dit coronapas

Det bliver fra tirsdag og de kommende måneder en del af hverdagen at fremvise et coronapas, når man vil besøge eksempelvis restauranter, massører eller biografer. På et tidspunkt ventes det også at få relevans i forhold til udlandsrejser.

Det skal vise, om en person er færdigvaccineret, har overstået covid-19-infektion eller er testet negativ for coronavirus.

Coronapasset er en del af den langsigtede genåbningsplan, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, og partierne mener, at det kan være med til at holde epidemien under kontrol.

Du kan her læse mere om, hvordan og hvornår du kan bruge coronapasset:

Hvad skal coronapasset bruges til?

* Coronapasset er blevet en central del af genåbningen af Danmark. Det skyldes, at Folketingets partier har vurderet, at flere dele af samfundet kan genåbne hurtigere, hvis kunder og besøgende kan dokumentere, at de ikke er sandsynlige smittebærere.

Hvornår er coronapasset gyldigt?

* Hvis man har et negativt testsvar fra PCR- eller lyntest, som er maksimalt tre døgn - 72 timer - gammelt.

* Hvis man tidligere har været smittet med coronavirus og har et positivt testsvar, der er mellem 2-12 uger gammelt.

* Hvis man er blevet fuldt vaccineret for coronavirus og kan fremvise dokumentation. Der fremgår intet om varigheden af vaccinen.

** Børn under 15 år er undtaget kravene.

Hvor og hvornår skal coronapasset bruges?

* Coronapasset kan bruges flere steder, i takt med at flere dele af samfundet åbner. Genåbningen ventes at ske med to ugers intervaller.

* Fra 6. april skal coronapasset bruges til de liberale erhverv, når de genåbner. Det gælder for eksempel frisører, skønhedsklinikker, massører og tatovører.

* To uger senere - fra 21. april - skal man fremvise coronapasset for at få adgang til udendørsservering på restauranter og caféer. Det gælder desuden på museer, kunsthaller og biblioteker, som også ventes at åbne her.

* Fra 6. maj er det planen, at coronapasset skal bruges, når der åbnes for indendørsservering på restauranter og caféer, i biografen, på spillesteder og i teatre.

På samme tidspunkt ventes indendørs idræt at åbne for voksne over 18 år. Her skal der også fremvises et coronapas.

* Fra 21. maj ventes de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter at genåbne.

Samtidig kan daghøjskoler, aftenskoler samt indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver og legelande åbne.

Alle steder vil fremvisning af coronapas være et krav.

* Det er desuden også planen, at coronapasset skal have betydning for, om man kan rejse til udlandet på ferie. Detaljerne er partierne dog ikke blevet enige om endnu. Det ventes i nogen grad at skulle koordineres med øvrige EU-lande.

Hvad gør man, hvis man ikke kan tilgå digital post?

* Fra den 9. april vil færdigvaccinerede borgere, der er fritaget for digital post, få deres vaccinationsdokument tilsendt fysisk. De undgår altså e-Boks.

* Derudover er Sundhedsministeriet i gang med at få etableret en telefonlinje, hvor borgere har mulighed for at bestille et printet vaccinationspas. Hvis man af andre årsager hellere vil have det fysisk.

* Skal man bruge fysisk dokumentation på et testsvar, kan man printe den.

Ved en negativ PCR-test kan man printe et såkaldt testpas via sundhed.dk.

Har man fået et negativt svar på en lyntest, kan man henvende sig til personalet på lyntest-centreret.

Kilder: Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet og sundhed.dk.

Kommuner lukket
I ti kommuner er skoler og fritidsinstitutioner dog stadig lukket på grund af for høj smitte. Det er Rødovre, Albertslund, Brøndby, Fredensborg, Gladsaxe, Halsnæs, Helsingør, Høje–Taastrup, Ishøj og Vallensbæk.

Derudover er skoler og institutioner lukket i dele af kommuner rundt i landet - blandt andet i Odense-bydelen Vollsmose.

I fem kommuner må de liberale serviceerhverv på grund af høj smitte først åbne 11. april. Det gælder Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe.

Disse restriktioner gælder fortsat

* Forsamlingsforbud:

- På nuværende tidspunkt gælder et forsamlingsloft på 50 personer for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Desuden er forsamlingsforbuddet på ti personer udendørs.

- Forsamlingsforbuddet gælder ikke i private boliger. Anbefalingen er dog maksimalt fem personer.

- Regeringen vil på baggrund af faglig rådgivning fra Epidemikommissionen medio april fremlægge en plan for udfasning af forsamlingsforbuddet.

- Der er nedsat en ekspertgruppe, som forventes at komme med forslag til, hvordan større forsamlinger og arrangementer kan afholdes. De ventes at præsentere deres anbefalinger i midten af april.

* Mundbind:

- Der er fortsat krav om mundbind eller visir i blandt andet kollektiv transport, supermarkeder og butikker.

* Rejser:

- Rejser til hele verden frarådes til og med 20. april. Efter påske vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) drøfte rejserestriktionerne med partierne bag genåbningsaftalen. Der ventes en udmelding inden 15. april.

** Myndighederne følger udviklingen i smitte helt ned på sogneniveau, og derfor kan lokale tiltag og restriktioner iværksættes. Det kan være lokale nedlukninger og udskydelse af genåbning på kommune-, landsdels- eller regionsniveau.

Kilder: Coronasmitte.dk, Statsministeriet, Udenrigsministeriet.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind