Det var kattens: Blev rige på lort

Der er millioner at hente, hvis man arbejder med afføring og kloakker

Brødrene Dan og Kim Boyter styrer i dag Pressalit. Foto: Ole Lind
Brødrene Dan og Kim Boyter styrer i dag Pressalit. Foto: Ole Lind

Der er penge i lortet. Bogstaveligt talt.

Ekstra Bladet kan i dag præsentere fem danskere, der lever fedt af, at vi alle går på toilettet - og deres erhverv gavner endda også nationaløkonomien.

Vand- og miljøteknologi tegner sig alene sig for ti procent af den danske eksport svarende til otte milliarder kroner og vækstpotentialet er stort, da tal fra FN viser, at i 2012 havde 2,5 milliarder mennesker ikke adgang til ordentlige sanitære forhold.

– Alle mennesker går på toilettet, men det er langtfra alle lande, der har så udviklet et system til at komme af med skidtet, som Danmark har, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

– Vi har vandbesparende toiletter, vi har et højt udviklet kloaknet og en effektiv spildevandsrensning. Med fokus på, at befolkningstallet stiger dag for dag, er den form for sanitet noget, der bliver stor efterspørgsel efter.

Tak til katten
Pressalit er blandt veteranerne i den danske lorte-branche og det hele begyndte ved det tilfælde.

En kat vælter en bøtte lim ned på noget savsmuld. Året er 1952, og der bliver foreslået at lave et toiletbræt ud af det, der er blevet en hård masse. To år efter blev selskabet Pressalit stiftet, og siden er det vokset til at være en millionforretning, som i dag ejes af brødrene Dan Boyter, 49, og Kim Boyter, 51, der er tredje generation af selskabet, som har en egenkapital på 166 millioner.

De to er nærmest født med et toiletbræt om halsen, og siden barnsben har selskabet været en væsentlig del af deres verden:

– Når vi var på ferier, passede det altid med, at vi kunne køre forbi og lave et kundebesøg, når vi var i udlandet. Dengang var pengene heller ikke de samme, så vi oplevede ofte, at der var kunder med hjemme til middag. På den måde lærte vi hurtigt virksomheden at kende, siger Dan Boyter.

Deres far, Mogens Boyter, kom ind i selskabet i 1962 i et årti, der blev helt afgørende for selskabet. Makkerparret grev Sigvard Bernadotte, søn af kong Gustav 6. og bror til dronning Ingrid, og Acton Bjørn, der stod bag Margrethe-skålen, ville nemlig give deres bud på fremtidens toiletsæde. De endte med at lave et bagdels-formet bræt.

– Siden har design været et vigtigt element i den måde, vi arbejder på. Det gav i mange år en stor fordel for virksomheden, fordi det var så anderledes, siger Dan Boyter.

Kim Godiksen tjener penge på, at vi andre er trængende. Foto: Anthon Unger Plus Sådan blev vi stinkende rige

24 kommentarer
Vis kommentarer