Dette år får du 5G

Senest i 2020 bliver der adgang til det lynhurtige 5G-mobilnetværk, lover regeringen

I første omgang bliver det kun ganske få borgere, der får direkte adgang til 5G, forudser de danske teleselskaber. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
I første omgang bliver det kun ganske få borgere, der får direkte adgang til 5G, forudser de danske teleselskaber. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix

Danmark skal være i front, når det gælder udrulningen af 5G, som vil sikre langt højere hastighed og en mere stabil mobil adgang til internettet.

Mandag præsenterede energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V) i Odense regeringens handleplan for udbredelsen og udrulningen af 5G, som ifølge ministeren vil blive et digitalt tigerspring

- Danmark skal være med helt fremme, så vi fastholder vækst og arbejdsplader inden for teknologiområdet, siger teleministeren.

5G er også et stort emne på CES-messen i Las Vegas, der afvikles i denne uge. Foto: Steve Marcus/Ritzau Scanpix Teknologi Glem alt om 5G: Kongen er 4G

Mangler frekvenserne
5G vil blive op til 100 gange hurtigere end fjerde generation, 4G. Det vil betyde, at det mobile internet kan bruges til en masse nye formål som for eksempel førerløse biler, droner og selvstyrende industri.

Det skal Danmark være de bedste til at udnytte, mener et enigt folketing, som derfor vil sikre en smidigere udrulning af den nye teknologi end tidligere.

Konkret skal den nye handleplan sikre, at nødvendige 5G-frekvenser bliver stillet til rådighed i rette tid, når teleselskaber skal investere store summer i udrulningen.

Der bliver brug for at etablere 5G-forbindelser på mange master, hvis hele landet skal dækkes. Foto: Ritzau Scanpix
Der bliver brug for at etablere 5G-forbindelser på mange master, hvis hele landet skal dækkes. Foto: Ritzau Scanpix
 

Facebook er et skadeligt digitalt monster, der lever af uhæmmet overvågning og misbrug af borgernes privatliv. Og det skader også demokratiet i flere vestlige lande, mener de britiske politikere. Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix Teknologi Rapport: Facebook er et monster

Først i store byer
I foråret 2018 indgik samtlige partier et nyt teleforlig, som har kastet handleplanen af sig og skal sikre rammerne for udrulningen.

De større byer og udvalgte fabrikker bliver de første, der får adgang til den nye teknologi, der siden rulles ud på landsplan, når der er efterspørgsel.

Der skal holdes auktioner over 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbånd, der skal benyttes til 5G senest ved udgangen af 2020.

Overgangen til 5G kræver, at infrastrukturen udbygges med et betydeligt antal nye maste- og antennepositioner. Dette vil ske over en årrække.

Handleplanen skal sikre, at opsætningen af antenner bliver smidig for mobiloperatørerne.

Derfor skal Energistyrelsen udarbejde en ny vejledning for masteleje og for ensartet sagsbehandling for kommunerne.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no Teknologi Huawei gør grin med konkurrenterne

3 skarpe til TDC: - Masser af perspektiver i 5G

- Hvad status for 5G hos TDC og hvad skal der ske med teknologien i 2019?

- Vi forventer, at vi i 2019 hører startskuddet til udrulningen af 5G. Det er i år, de første master skal stilles op, det er året, hvor netværk og produkter skal testes af, og så er det sandsynligvis også i år, at vi får de første 5G-devices, siger Lasse Pilgaard, der er strategidirektør i TDC Group.

- Vi har løbende testet 5G, og vi fortsætter i det nye år. Vi har en klar ambition om at være med i front på 5G, da vi ser store perspektiver i teknologien, også selvom det brede gennembrud fortsat ligger nogle år ude i fremtiden.

- Men kommer forbrugerne så til at møde 5G  i år?

- Aktuelt er situationen den, at der ikke er 5G-devices på markedet, og at vi ikke har set håndfaste planer for, hvornår de kommer. Og før disse devices kommer på markedet til forbrugervenlige priser, vil forbrugerne jo ikke have nogen glæde af det 5G-udstyr, der måtte blive installeret i mobilnetværkene.

- Så selvom vi allerede har sendt det første tweet på 5G og forventer, at udrulningen af 5G-netværket tager fart i 2019, så forventer vi ikke, at det brede gennembrud for 5G kommer hverken i år eller næste år, men at det ligger længere ude i fremtiden.

- Hvilke gode eksempler på brug af 5G kan vi så se frem til?

- Der er masser af perspektiver i 5G – og som sagt bliver 2019 i høj grad et test-år. Vi forventer derfor at teste nogle af de nye løsninger med vores kunder, herunder 5G-baseret mobilt bredbånd og nye internet-of-things løsninger.

- Sidstnævnte, altså tingenes internet,  er et af de steder, hvor 5G vil gøre en stor forskel. Vi har i flere år testet teknologien Narrowband IoT (NB-IoT), og i 2018 blev netværket landsdækkende, og det vil skabe en helt ny bølge af IoT-løsninger.

- Når 5G-teknologien for alvor begynder at blive rullet ud i løbet af 2019 og 2020 i Danmark, vil vi helt sikkert komme til at se flere og flere ting, der bliver koblet på nettet - og det vil formentlig hovedsageligt være på NB-IoT.

- Den store revolution i teknologien er strømforbruget, der vil være op til 10 gange lavere – og dermed bliver batteritiden 10 gange bedre. Det betyder, at vores kunder kan installere IoT-sensorer steder, hvor det tidligere var for omkostningsfuldt at skifte batterierne ofte.

- Der er med andre ord rigtig mange gode grunde til, at vi allerede nu arbejder med 5G, men det er også vigtigt at understrege, at perspektiverne især ligger nogle år ude i fremtiden.

- Både fordi netværket skal opbygges, men også fordi teknologien skal modnes, og løsningerne skal udvikles. Så i år vil det formentlig hovedsageligt være tests af 5G, man vil komme til at se i praksis.

103 kommentarer
Vis kommentarer