Annonce:
Annonce:

Dette fund ændrer alt

Selv om det kan lyde simpelt, så skaber en lille stenfigur røre i arkæolog-kredse

- Dette funder identificerer en original kunsttradition og skubber os 8500 år længere tilbage i forhold til fugle i kinesisk kunst, lyder det fra forskerne.  Foto: Francesco d'Errico/Luc Doyon
- Dette funder identificerer en original kunsttradition og skubber os 8500 år længere tilbage i forhold til fugle i kinesisk kunst, lyder det fra forskerne. Foto: Francesco d'Errico/Luc Doyon
Annonce:
Følg Samfund

En stenfigur, der er formet som en fugl, er ifølge forskere det 'manglende led' i den måde, vi forstår forhistorisk kunst på.

Det skriver CNN.

Figuren på billedet over artiklen stammer fra stenalderen og er dateret til at være næsten 13.500 år gammel. Desuden er det det ældste eksempel på tredimensionel kunst i Østasien. 8500 år ældre end, hvad man ellers har fundet.

Største og ældste fund nogensinde

Velbevaret
Forskere beskriver den lille figur til at være bevaret helt exceptionelt godt.

Den blev fundet i den centrale Henan provins i Kina ved byen Lingjing, og forskerne har klarlagt, at den er blevet udformet med håndkraft.

Med det blotte øje kan det muligvis være svært at se, men skulpturen forestiller altså en lille fugl på en piedestal. Man mener, at fuglens overdimensionerede hale er udformet, så figuren ikke tilter forover.

Annonce:

Gør fantastisk fund

- Dette fund identificerer en original kunsttradition og skubber os 8500 år længere tilbage i forhold til fugle i kinesisk kunst, lyder det fra forskerne.

- Figuren adskiller sig teknologisk og stilistisk fra andre ting, der er fundet i det vestlige Europa og Sibirien, og det kan være det manglende led i at spore kinesisk statue-kunst tilbage til den ældste stenalder.

Udgravning af figuren blev udført af forskere fra Shandong University i det østlige Kina sammen med kollegaer fra Frankring, Israel og Norge.

Udover stenfiguren har man i løbet af udgravningen også fundet potteskår og brændte dyr.

Arkæologer gør verdenshistorisk fund: - Troede aldrig det var muligt

Den er dog ikke den ældste artefakt, som man har gravet frem fra fortiden. Således er det blev fundet figurer lavet af elfenben fra mammutter, som man mener, er ældre end 40.000 år.  

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: