Dette nummer i søskende-flokken skal du gifte dig med

Hvornår du er født i søskende-flokken har stor betydning for, hvem du passer bedst sammen med i et parforhold

Studier viser at nogle søskende passer bedre sammen i et forhold end andre. Foto: Colourbox
Studier viser at nogle søskende passer bedre sammen i et forhold end andre. Foto: Colourbox

Det er ikke altid nemt at få et parforhold til at fungere. Nogle søger hjælp hos en parterapeut, andre går til  kurser, læser bøger eller tager på en udviklende rejse. 

Men i virkeligheden behøver det ikke at være så svært, så længe man vælger den rigtige partner fra start af.

Ifølge den amerikanske psykologiprofessor Kevin Leman passer nogle mennesker bedre sammen end andre, fordi de er født et bestemt sted i søskende-flokken.

I hans bog (Den Nye Fødsels-rækkefølge: Derfor er du, som du er) skriver han, hvordan du kan undgå de korte, knuste eller forkerte forhold, fordi du fra start af finder sammen med den, der passer bedst til dig, skriver Business Insider Nordic.

Den ældste
Er du ældst i søskendeflokken, har du bedst odds for et lykkeligt ægteskab, hvis du gifter dig med den yngste. Primært, fordi at modsætninger tiltrækker hinanden. Og det må man sige, disse to personligheder er.

Den ældste er generelt mere struktureret, god til at planlægge og holde styr på detaljerne. Derimod  er den yngste ofte mere letsindig og kan derfor være god til at lette atmosfæren i forholdet.

Ifølge studierne ses det bedste match mellem en først-født kvinde med en yngste fyr, da deres behov bedst vil harmonere her.

Derimod skal den først-fødte holde sig fra andre først-fødte, da det kan give spændinger i forholdet.

De ældste i en søskende-flok fremstår ofte som ledere, og i et forhold kan det være problematisk, hvis to personer begge vil lede og bestemme.

Dermed er de ældste i flokken generelt perfektionister og vil have gjort tingene på sin egen måde. Så skal det fungere mellem to først-fødte, så skal kontrollen fordeles lidt.

Leman skriver, at du skal stoppe med at kritisere og prøve forbedre din partner. Samtidig skal parret forsøge at definere sine roller, så de ikke kæmper imod hinanden.

Heldigvis er du ikke helt tabt, hvis du er faldet for en anden storesøster eller bror, skriver Leman, som fremstiller Hillary og Bill Clinton som et godt eksempel med deres 41 år på bagen.

Falder det ældste barn for det midterste barn kan det blive meget forvirrende, fordi midter-barnet kan være meget lukket og dårlig til at fortælle om sine følelser.

Disse slags par skal lære at åbne op overfor hinanden, og den ældste skal opmuntre den anden til at fortælle om følelserne.

Den midterste
Ifølge Leman er det midterste barn ikke verdensmester i at kommunikere, ved at konfrontere sin partner med problemer og tanker - i stedet gemmer de på sine følelser og kan virke lukkede. Derfor er det rigtig svært for to midter-børn at danne par.

Derimod har det midterste barn generelt bedste forudsætninger for at bygge et stabilt og langvarigt ægteskab op. Det skyldes, at de er opvokset med at skulle gå på kompromis og forhandle med sine søskende.

Men det har også gjort dem gode til at skjule  følelser, hvilket kan være forvirrende for deres partnere.

En løsning på det kan ifølge Leman være, at partnerne bygger hinandens selvværd op ved at lave søde ting for hinanden, huske at give hinanden plads til vennerne ved siden af og vise gensidig respekt for hinanden - som at ringe og sige, at man er forsinket.

Det gode match for midterbarnet ses klart hos den den yngste fra en søskendeflok.

De kompromisser, det midterste barn ofte laver, passer godt sammen med, at den yngste er meget udadvendt og social.

Og fordi det midterste barn ikke føler sig truet af det yngste barn, bliver deres kommunikationsproblemer mindre.

Der er en risiko for, at det midterste barn kan fremstå nedladende, som partneren skal være opmærksom på. Dermed er det vigtigt at vide, at den yngste kan være meget egoistisk og fremstå bestemmende.

Den yngste
Det yngste barn i flokken kan have svært ved at danne par med en anden lillesøster eller bror. De har en tendens til at løbe ind i finansielle problemer i et ægteskab, og det kan kræve rigtig meget energi i forholdet, at diskutere hvem der betaler regningerne. Det samme kan diskussioner om, hvem der gør rent, hvem der sørger for kalenderen og aftaler, som kan kan komme på banen, da den først-fødte kan have tendens til at være lidt ustruktureret. 

Ifølge Leman har den sidstfødte en tendens til at sende aben videre. Så hvis begge parter er således, vil det blive rigtig svært at få forholdet til at lykkes.

Derfor er det næsten åbenlyst, at den yngste passer bedst med den ældste.

Er man derimod faldet for en anden ung, skal partnerne være meget opmærksomme på, at de ikke manipulerer med hinanden, at de husker at lytte, og at holde hinanden op på de ting, de lover at gøre. Det vigtigste er, at de holder sin humoristiske sans og er afslappet i forholdet, som er en af yngste-barnets kvaliteter

33 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere