René Ehmsen Frandsen har i de seneste 13 år ikke villet aftjene sin værnepligt. Det har kostet ham dyrt. Han har fået fire bøder for omkring 8000 kroner, og mandag blev han idømt 14 dages ubetinget fængsel for ikke at møde op til tjeneste for femte gang.
René vil ikke i militæret: Nu har han fået fængselsstraf
Hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse fortæller Tomas Ilsøe-Mikkelsen, presse- og kommunikationschef, at de blot forvalter den gældende lovgivning, og at de derfor ikke kan svare på, hvorfor man bruger så mange ressourcer på at få René til at aftjene sin værnepligt.
Det er en pligt
Forsvarsordføreren hos Dansk Folkeparti forstår godt, hvorfor det er nødvendigt, at René skal aftjene sin værnepligt - og straffes, fordi han udebliver fra tjeneste.
- Det er for at vise, at der stadig er noget, der hedder pligt. Det er idéen i værnepligten. Den bygger lige præcis ikke på et ansættelsesforhold, som er frivilligt. Man kan sammenligne det med, at du heller ikke kan lave en aftale om, at du ikke vil betale skat. Det er der en forventning til, at du gør, siger forsvarsordfører fra Dansk Folkeparti, Marie Krarup.
- Når nu der er så mange, der frivilligt tager deres værnepligt, hvorfor skal man så stadig tvinge nogle til at gøre det?
- Vi er i den meget lykkelige situation i dag, at vi ikke har behov for særligt mange værnepligtige. Derfor er det begrænset, hvor mange vi tager ind, og derfor bliver der fyldt op af frivillige. Men vi har fastholdt værnepligten, så den kan skrues op, når der bliver behov for det.
Radikale Venstre: Afskaf værnepligten
Det synspunkt deler forsvarsordfører hos Radikale Venstre, Zenia Stampe, dog ikke.
- Vi er imod værnepligten. Det er vi blandt andet på grund af sager som denne, og fordi der er nok frivillige i dag til at påtage sig værnepligten eller at blive ansat i forsvaret på længere sigt. Men der er ikke politisk flertal for at afskaffe værnepligten.