DF-politiker: Værnepligten skal ikke afskaffes

René vil ikke aftjene sin værnepligt, så nu er han blevet idømt 14 dages fængsel. På trods af at de fleste værnepligtige i dag er frivillige, mener DF-politiker ikke, at værnepligten skal afskaffes

Forsvarsordfører hos Dansk Folkeparti, Marie Krarup, mener ikke, at værnepligten skal afskaffes, selvom de fleste værnepligtige i dag er frivillige. (Foto: Jonas Olufson)
Forsvarsordfører hos Dansk Folkeparti, Marie Krarup, mener ikke, at værnepligten skal afskaffes, selvom de fleste værnepligtige i dag er frivillige. (Foto: Jonas Olufson)
Følg Samfund

René Ehmsen Frandsen har i de seneste 13 år ikke villet aftjene sin værnepligt. Det har kostet ham dyrt. Han har fået fire bøder for omkring 8000 kroner, og mandag blev han idømt 14 dages ubetinget fængsel for ikke at møde op til tjeneste for femte gang.

René vil ikke i militæret: Nu har han fået fængselsstraf

Hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse fortæller Tomas Ilsøe-Mikkelsen, presse- og kommunikationschef, at de blot forvalter den gældende lovgivning, og at de derfor ikke kan svare på, hvorfor man bruger så mange ressourcer på at få René til at aftjene sin værnepligt.

Det er en pligt
Forsvarsordføreren hos Dansk Folkeparti forstår godt, hvorfor det er nødvendigt, at René skal aftjene sin værnepligt - og straffes, fordi han udebliver fra tjeneste.

- Det er for at vise, at der stadig er noget, der hedder pligt. Det er idéen i værnepligten. Den bygger lige præcis ikke på et ansættelsesforhold, som er frivilligt. Man kan sammenligne det med, at du heller ikke kan lave en aftale om, at du ikke vil betale skat. Det er der en forventning til, at du gør, siger forsvarsordfører fra Dansk Folkeparti, Marie Krarup.

- Når nu der er så mange, der frivilligt tager deres værnepligt, hvorfor skal man så stadig tvinge nogle til at gøre det?

- Vi er i den meget lykkelige situation i dag, at vi ikke har behov for særligt mange værnepligtige. Derfor er det begrænset, hvor mange vi tager ind, og derfor bliver der fyldt op af frivillige. Men vi har fastholdt værnepligten, så den kan skrues op, når der bliver behov for det.

Radikale Venstre: Afskaf værnepligten
Det synspunkt deler forsvarsordfører hos Radikale Venstre, Zenia Stampe, dog ikke.

- Vi er imod værnepligten. Det er vi blandt andet på grund af sager som denne, og fordi der er nok frivillige i dag til at påtage sig værnepligten eller at blive ansat i forsvaret på længere sigt. Men der er ikke politisk flertal for at afskaffe værnepligten. 

Fakta om værnepligten

I 2013 var 96,9 procent af de værnepligtige mænd, som frivilligt havde meldt sig samt kvinder, som benyttede sig af deres værneret.

Der var 4244 værnepligtige i alt i 2013. Det tæller 3425 mænd og 818 - eller 19,3 procent - kvinder.

Alle mænd med bopæl i Danmark bliver indkaldt til Forsvarets Dag - tidligere kaldet session - det år, de fylder 18.

Hvis man findes egnet, trækker man et lodnummer, som afgør, om man skal aftjene værnepligt. Trækker man frinummer, kan man vælge af melde sig frivilligt.

Hvis man ikke synes om at skulle aftjene sin værnepligt, kan man søge om at blive militærnægter. Man skal dog have været til Forsvarets Dag og have modtaget indkaldelsesordre.

Hvis man som værnepligtig udebliver fra tjenesten, kan man straffes, og det vil i så fald være Forsvarets Auditørkorps, der vil forfølge sagen.

Kilde: Forsvarsministeriet og forsvaret

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+