Annonce:
Annonce:

DI: Britisk EU-exit kan gøre os alle sammen fattigere

Dansk Industri frygter, at et britisk farvel til EU vil skabe usikkerhed om dansk eksport til Storbritannien

Annonce:
Følg Samfund

Hvis Storbritannien ender med at stemme sig ud af EU, så vil der opstå en kaotisk situation med voldsom usikkerhed, hvor alle risikerer at blive fattigere.

Sådan lyder advarslen torsdag fra Dansk Industris underdirektør, Anders Ladefoged, mens EU-lederne gør sig klar til det topmøde, hvor de efter planen skal blive enige om de britiske krav om reformer af EU-samarbejdet.

Den aftale skal i givet fald bane vejen for, at premierminister David Cameron kan udskrive folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU.

- Ender det med, at briterne stemmer nej, vil der opstå en kaotisk situation, hvor der vil være et meget stort antal uafklarede spørgsmål om, hvad konsekvensen skal være, siger Anders Ladefoged, der leder DI's kontor i Bruxelles.

Annonce:

Han siger, at ingen ved, om briterne får en god eller dårlig aftale med EU, hvis de stemmer sig ud. Der er heller ingen, der har forholdt sig til, hvilken EU-lovgivning der i givet fald fortsat skal gælde, og hvilke britiske regler der skal erstatte resten.

- Det sætter gang i noget, hvor man ikke kan se, hvor det ender. Den usikkerhed er skadelig. Den er skadelig for briternes økonomi, den er skadelig for EU’s økonomi, og den er selvfølgelig også dermed skadelig for Danmark og danske virksomheder, siger han.

DI-chefen mener ikke, at der kan være tvivl om, at Danmark på sigt vil tabe penge på et britisk farvel til EU, men han kan ikke på forhånd "gå ud og sige et katastrofescenarie med et bestemt tal på".

- Det kommer an på, hvor langt snebolden får lov til at rulle, siger han.

Halvdelen af al britisk import kommer i dag fra andre EU-lande, ligesom halvdelen af al britisk eksport går til EU.

Danmark eksporterede sidste år for 70 milliarder kroner til Storbritannien.

- Vi frygter, at der bliver skabt usikkerhed om hele grundlaget for vores samhandel med Storbritannien, siger Anders Ladefoged.

Annonce:

- Og i virkeligheden også usikkerhed om grundlaget for det indre marked som sådan, fordi Storbritannien fylder rigtig meget i hele EU's samlede økonomiske billede.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: