DI: Obamas plan kan sikre dansk eksports rekordform

Formår Obama at gennemføre sin klimaplan, er der gode muligheder for dansk eksport af sol- og vindteknologi

Foto: AP
Foto: AP

Dansk Industri har høje forventninger til den amerikanske præsident, Barack Obamas, udvidede klimaplan, der vil reducere de amerikanske kraftværkers CO2-udledning med 32 procent frem mod 2030.

- De her udmeldinger fra amerikansk side gør, at vores forventninger til det amerikanske marked stiger, siger branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis, til Ritzau.

Sidste år slog dansk eksport af energiteknologi rekord med i alt 74, 2 milliarder.

Her var USA på en fjerdeplads på modtagerlande over dansk energiteknologi, og DI tror bestemt at, Danmark stadig kan øge eksporten til landet.

- Vi ligger på EU-plan som den øverste i klassen, i forhold til eksport af energiteknologi, og den førerplads vil vi fastholde, siger Troels Ranis.

I Dansk Energi tror man også, at Danmarks ry kan lokke amerikanerne til at handle dansk, når de skal købe nye vind- og solteknologier for at skære ned på CO2-udledningen.

- Vi er et land, der i mange år har vist, at vi har kompetencer, og vi har en bugnende eksport på det her område, siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge, til Ritzau.

Han understreger dog også, at det endnu ikke er sikkert, at Obama kan få gennemført sine ambitiøse reduktionsmål.

- Der kommer en kamp på det her område, så man skal ikke gå blåøjet ind i det.

Kampen handler om, at Obama ikke kan gennemføre CO2-reduktionerne som en ny lov, fordi han ikke har et flertal bag sig i Kongressen.

Derfor må præsidenten gå gennem den amerikanske miljømyndighed, EPA, der i 2007 fik rettens ord for, at den må pålægge CO2-reduktioner.

Den fremgangsmetode vil dog efter al sandsynlighed møde voldsom modstand hos republikanerne, der kan svare igen med en række sagsanlæg, der kan udvande Obamas planer om CO2-reduktioner.

18 kommentarer
Vis kommentarer