Diktator: Islamisk Stat får 1000 nye tilhængere om måneden

Det estimeres ifølge den syriske præsident, at Islamisk Stat får 1000 nye tilhængere om måneden i Syrien og Irak, trods koalitionens bombetoger mod den militante bevægelse

Her ses den 73-årige journalist Charlie Rose over for den syriske præsident, Bashar al-Assad. Interviewet blev gennemført 26. marts under særlige betingelser i Damaskus i Syrien, og blev sendt i det amerikanske nyhedsprogram '60 Minutes' natten til mandag dansk tid. (Foto: AP/CBSNews/60 Minutes)
Her ses den 73-årige journalist Charlie Rose over for den syriske præsident, Bashar al-Assad. Interviewet blev gennemført 26. marts under særlige betingelser i Damaskus i Syrien, og blev sendt i det amerikanske nyhedsprogram '60 Minutes' natten til mandag dansk tid. (Foto: AP/CBSNews/60 Minutes)

Danmark har brugt ammunition for 44 millioner kroner i den amerikansk-ledede koalition mod terrororganisationen Islamisk Stat, der foreløbigt har kostet 213 millioner kroner i alt. Det viser en aktindsigt, som Ritzau har fået fra Forsvarsministeriet.

Men selv om danske F-16-jægere har kastet omkring 200 bomber i Irak, har den militante bevægelse oplevet en øget tilstrømning af støtter på trods af koalitionens bombetogter.

Det siger den syriske diktator, Bashar al-Assad, i et interview med det amerikanske nyhedsprogram '60 Minutes' natten til mandag dansk tid.

1000 nye tilhængere om måneden
- Nogle gange er der en fordel lokalt, men hvis du ønsker at tale om ISIS (Islamisk Stat, red.) generelt, så har ISIS faktisk ekspanderet siden luftangrebene begyndte, svarer al-Assad på et spørgsmål om, hvilke fordele han har haft af amerikanske luftangreb i Syrien.

Han er iført et gråt jakkesæt og sidder på en træstol på et marmorgulv over for den amerikanske journalist Charlie Rose midt i den syriske hovedstad, Damaskus. Betingelsen for interviewet var, at det blev optaget af syriske tv-folk med eget udstyr.

- Det er ikke, som nogle amerikanere, der ønsker at male et pænere billede af situationen, siger, at det er blevet bedre. At ISIS er blevet besejret og så videre. Faktisk, nej, så har de fået flere tilhængere.

- Nogle estimerer, at de får 1000 nye tilhængere om måneden i Syrien. Og i Irak. De udvider ind i Syrien, og mange andre al-Qaeda-affilierede organisationer har annonceret deres støtte til ISIS. Så det er situationen, siger Bashar al-Assad.

Mange har mistet deres identitet og deres værdier. Deres realitetssans er i opløsning og mange bliver helt apatiske. Ris koster normalt en dollar for et kilo. Men her koster et kilo ris 100 dollar. (Foto: Manu Brabo/AP) Krig & katastrofer Her må børn spise græs for at overleve

USA vil forhandle med Syrien
Den syriske diktators regeringstropper har bombet hospitaler, massakreret civile og har begået krigsforbrydelser i vid udstrækning, skrev FN-kommissionen efter en række grusomme giftgasangreb, der fik det internationale samfund på stikkerne i 2013.

Men allerede før grusomhederne mente den amerikanske præsident, Barack Obama, at al-Assad skulle fjernes som leder af Syrien.

Den tidligere øjenlæge, der som 34-årig blev præsident i Syrien efter sin fars død i 2000, styrer dog stadig landet – om end mindre end han gjorde i 2013. Terrororganisationen Islamisk Stat, samt flere syriske grupperinger, har nemlig taget kontrol over store dele af landet, hvor mere end ti millioner mennesker er flygtet og fordrevet internt, og over 200.000 er blevet dræbt under konflikten i landet.

Men det er ikke længere højeste prioritet for Obama at fjerne al-Assad fra styret i Syrien. I sidste måned sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, at USA nu er åben over for at forhandle med Syrien.

De håber dog, at man kan få stoppet den syriske borgerkrig og forhandle sig frem til fred, uden om Bashar al-Assad - men amerikanerne har samtidigt gjort det klart, at det er vigtigere at få sat en stopper for Islamisk Stats fremføring.

Krig & katastrofer FN: ISIS og Syrien begår krigsforbrydelser

Vi kan ikke vinde, hvis vi dræber syrere
I interviewet henviser '60 Minutes'-journalisten til en 'alarmerende' rapport, som beskriver, at 90 procent af de civile tab i Syrien kommer fra den syriske hær selv.

- Okay, svarer Assad.

- Som jeg sagde tidligere, så handler det ikke om... Det er ikke en traditionel krig. Det handler ikke om at erobre jord og få mere jord. Det handler om at vinde hjerte og sind for syrerne. Vi kan ikke vinde syrernes hjerter og sind, hvis vi dræber syrere. Vi kan ikke forblive fire år i regeringen i sådan en position. Og med mig som præsident, mens resten af verden - det meste af verden, de store kræfter, de regionale kræfter - er imod mig, og hvis mit folk er imod mig. Det er umuligt, svarer Assad.

- Jeg mener, denne logik har ingen ben at stå på. Så det er ikke realistisk, og det er imod vores interesser, som regering, at dræbe mennesker. Hvad får vi ud af det? Hvilken gavn har vi af at dræbe mennesker?

(Foto: UNHCR/Andrew Harper) Krig & katastrofer Billede af fireårig ramte verden i hjertet

'60 Minutes'-journalisten henviser til dokumentation for, at der er blevet kastet tøndebomber med klorin fra helikoptere i Syrien, og at de eneste, der har helikoptere i Syrien, er den syriske hær.

Føler folkets støtte
Men ifølge den syriske præsident er klorin ikke et effektivt våben, som bruges militært.

- Det her er meget vigtigt. Dette er en del af ondsindet propaganda mod Syrien. Først og fremmest er klorin ikke en militær gas. Du kan købe det overalt, siger Assad.

'60 Minutes'-journalisten spørger også Assad, hvad der skal til, får han trækker sig fra magten.

- Når jeg ikke længere har offentlighedens støtte. Når jeg ikke længere repræsenterer de syriske interesser og værdier, siger diktatoren.

- Det er ikke noget, jeg fastlægger. Jeg føler det. Jeg fornemmer det. Jeg er i kontakt med folket, tilføjer han.

En million mennesker er på flugt i Sydsudan og op mod syv millioner er i fare for hungersnød. (Foto: AP) Tæt på Verden brænder

69 kommentarer
Vis kommentarer